StoryEditor

Kočnera previezli do Banskej Bystrice, lebo vyšetrovanie sa chýli ku koncu

03.12.2018, 13:45
Autor:
chochoklkl
Marian Kočner je obvinený v kauze falšovania zmeniek, pre ktorú aj sedí vo väzbe.

Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner už nesedí vo väznici v Leopoldove, informuje na svojom facebookovom účte RTVS. V priebehu minulého týždňa ho previezli do Banskej Bystrice, kde študuje spis vo svojej kauze.  

Od uvalenia väzby v júni sedel Kočner v bratislavskom Justičnom paláci, odkiaľ ho v októbri previezli do prísne stráženej väznice v Leopoldove. Kočner v Banskej Bystrici študuje spis v kauze zmeniek, v ktorej je väzobne stíhaný. Pre HN to potvrdil jeho obhajca Martin Pohovej.

Vyšetrovanie sa blíži k záveru

"Dôvodom pre premiestnenie nášho klienta je úkon podla paragrafu 208 Trestného poriadku v prípade mediálne nazývanom "Zmenky Markíza"," vyjadril sa pre HN Pohovej. 

Zároveň zo znenia Pohovejom spomenutého paragrafu vyplýva, že vyšetrovanie sa blíži k záveru. "Ak policajt považuje vyšetrovanie ... za skončené a jeho výsledky za postačujúce na podanie návrhu na obžalobu alebo na iné rozhodnutie, umožní obvinenému ... preštudovať spisy a podať návrhy na doplnenie," píše sa v paragrafe.

Bližšie vyjadrenie k námietkam proti postupu orgánov činných v trestnom konaní Pohovej poskytne potom, ako sa oboznámia so spisovým materiálom, ktorý vyšetrovateľ predloží prokurátorovi na rozhodnutie, či sa vyšetrovanie doplní o návrhy obhajoby alebo podá obžalobu.

Zmenky v hodnote takmer 70 miliónov

Prípad sa týka podozrenia z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur. Preplatenie niektorých zmeniek požaduje jedna z Kočnerových firiem aj od Markízy, ktorá spomínané cenné papiere považuje za podvrh. Podľa prokurátora prípad nemá obdobu v histórii českej a slovenskej kriminalistiky.

​Zmenky údajne ešte v roku 2000 podpísal vtedajší štatutárny zástupca Markízy a jej spolumajiteľ Pavol Rusko, ktorý sa stal dlžníkom a Markíza ručiteľom. Zmenky neboli zahrnuté do účtovníctva Markízy.

​Kočnerova firma začala preplatenie zmeniek vymáhať a tento rok v apríli uspela na jednom z bratislavských okresných súdov s návrhom, aby nariadil Ruskovi a Markíze uhradiť podnikateľovej firme na základe jednej zo spomínaných zmeniek približne 8,3 milióna eur.

Okresnému súdu stačilo Ruskovo vyhlásenie, že zmenky podpísal.

01 - Modified: 2022-05-03 11:14:02 - Feat.: - Title: Žilinka si nevšimol žiadne mimoriadne okolnosti v čase, keď sa pripravovala jeho vražda, vypovedá na súde 02 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke 03 - Modified: 2022-05-01 07:50:32 - Feat.: - Title: V utorok má na súde v Pezinku pokračovať proces v kauze vraždy Kuciaka 04 - Modified: 2022-04-14 07:45:32 - Feat.: - Title: Na súde sa opätovne začal proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice 05 - Modified: 2022-04-01 08:34:32 - Feat.: - Title: Mestský súd v Prahe zobral Štefana Agha do predbežnej väzby. Ten nesúhlasil s vydaním na Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:48