TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kiska: Na Lajčáka sme boli vždy pyšní, zrazu sme ochotní jeho názor ponižovať

03.12.2018, 12:59
Autor:
TASRTASR
Slovensko podľa prezidenta nemôže byť modernou krajinou, ak sa nebude vyjadrovať k dôležitým témam.

Prezident SR Andrej Kiska verí, že vláda niekoho poverí zastupovaním Slovenska na migračnej konferencii v Marrákeši. Povedal to pondelok v Košiciach. Podľa Kisku môže ísť napríklad o slovenského veľvyslanca, ktorý by v Maroku vyjadril výhrady Slovenska ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. K svojej účasti na konferencii sa prezident nevyjadril.

"Neviem si predstaviť, že by sa napríklad na samite EÚ jednalo o migrácii a len kvôli tomu, že je to téma migrácie, by sa nikto zo Slovenska takéhoto samitu Únie nezúčastnil," vyhlásil Kiska.

Kiska má názor ako Lajčák

Slovensko podľa neho nemôže byť modernou krajinou, ak sa nebude vyjadrovať k dôležitým témam. Prezidentovi je tiež ľúto, že téma migrácie zo strany mnohých politikov vyvoláva vlny populizmu.

Kiska pripomenul, že s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD), ktorý podal demisiu v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii, sa stretne v utorok (4.12.).

„Vždy sme boli pyšní na nášho ministra zahraničných vecí, že je svetový diplomat, že jeho názor rešpektujú politici po celom svete a zrazu sme ochotní jeho názor ponižovať, potierať a vystupovať proti nemu len kvôli často populistickým hláškam," povedal. Ako dodal, má rovnaký názor ako Lajčák a niektoré politické strany, vrátane koaličnej strany Most-Híd.

Danko sa spolieha na Pellegriniho

Parlament vo štvrtok (29.11.) 90 hlasmi schválil uznesenie, podľa ktorého má vláda zaujať k paktu nesúhlasné stanovisko. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím sa SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra.

​V uznesení sa nepíše, že by sa slovenský zástupca nemal na konferencii v Marrákeši zúčastniť. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) sa však podľa svojich slov spolieha sa na to, že premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) dodrží slovo a za Slovensko do Marrákeša nikto nepôjde. To, že sa na konferencii slovenský zástupca nezúčastní, Pellegrini potvrdil aj na piatkovej (30.12) tlačovej konferencii.

V ten istý deň predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) vyhlásila, že ministri za Most-Híd budú na vláde presadzovať, aby na konferenciu do Marrákeša slovenský zástupca išiel. Podľa nej tiež na konferenciu ešte stále môže ísť prezident, ktorého vláda nemá ako ovplyvniť v tom, či sa zúčastní alebo nezúčastní.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:51