Premiér Peter PellegriniTASR/D. Veselský
StoryEditor

Pellegrini mimoriadne rokoval so šéfom OBSE. Dôvodom je Lajčákova demisia

03.12.2018, 09:40
Autor:
klkl
Slovensko bude OBSE od januára predsedať, funkciu úradujúceho predsedu mal vykonávať práve Lajčák.

Premiér Peter Pellegrini mimoriadne rokoval s generálnym tajomníkom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Thomasom Gremingerom. Ako uviedol Pellegrini, o stretnutie požiadal práve generálny tajomník. 

"Vzhľadom na situáciu na ministerstve zahraničných vecí a situáciu okolo demisie ministra Lajčáka požiadal generálny tajomník OBSE o stretnutie so mnou," vyhlásil premiér na tlačovej konferencii.

Slovensko bude OBSE od 1. januára 2019 predsedať. "Budeme hovoriť o tom, aká je situácia v našej diplomacii a akým spôsobom to môže alebo nebude mať vplyv na nadchádzajúce predsedníctvo Slovenskej republiky v tejto významnej organizácii," priblížil premiér náplň stretnutia. 

"Som rád, že ma pán premiér ubezpečil, že predsedníctvo OBSE je pre Slovensko top prioritou. Organizácia však v súčasnosti čelí vážnym výzvam. Takže potrebuje výborné vedenie a Slovensko do príprav investovalo veľa. Máte vynikajúce tímy v Bratislave a Viedni. Čo potrebujeme teraz je odhodlaný a skúsený líder. Minister Lajčák bol líder tejto prípravnej fázy a prajem si, aby mohol zostať a prebrať pozíciu v organizácii. 

Aby sme úspešne výzvam čelili a situáciu zvládli, potrebujeme niekoho jeho kalibru a diplomatických schopností a skúseností, aby zvládol túto prácu," povedal po stretnutí Gremnger. Zároveň priznal, že verí, že Lajčák svoje rozhodnutie prehodnotí.

Predsedníctvo v OBSE trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí štátu, ktorý na daný rok získa predsednícku funkciu.

Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, zdieľaných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov až po ekonomiku a ľudské práva.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 02 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-04-12 08:29:23 - Feat.: - Title: Koalícia nerokuje o výmenách rezortov, iba o poste šéfa parlamentu, odkazuje Pellegriniho Hlas 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:38