Gábor GálPeter Mayer
StoryEditor

Gál reaguje na väzbu pre aktivistov Greenpeace: Rozhodnutie ma prekvapilo

03.12.2018, 09:34
Autor:
TASRTASR
Minister spravodlivosti hovorí, že rozhodnutie súdu je nutné rešpektovať.

Rozhodnutia súdov je z dôvodu nezávislosti a nestrannosti súdnej moci nutné rešpektovať. Iné orgány verejnej moci či zložky politického systému nemajú žiadne oprávnenie vydávať príkazy, ktoré by mohli ovplyvniť nezávislý výsledok rozhodovacej činnosti súdu alebo sudcu.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) to uviedol v reakcii k väzobnému stíhaniu aktivistov Greenpeace.

Ministrovi spravodlivosti neprináleží komentovať rozhodnutia súdov v konkrétnej veci, resp. vstupovať, a to predovšetkým do tzv. "živých prípadov", v ktorých prebieha vyšetrovanie.

"Z pohľadu občana a advokáta s dlhoročnou praxou však môžem konštatovať, že rozhodnutie v príslušnom prípade ma prekvapilo. Hoci spôsob napĺňania misie medzinárodnej organizácie Greenpeace je mnohokrát diskutabilný a neraz vykazuje známky porušenia zákona, na druhej strane mnohokrát sa im takouto odvážnou činnosťou podarilo nielen upozorniť, ale prinútiť aj konať kompetentné orgány v problémoch celosvetového významu ohrozujúceho životné prostredie, ako aj ľudské zdravie," uviedol Gál. 

Preplnenosť väzníc 

Ako doplnil, vo všeobecnosti mu však robí "vrásky na čele" enormný nárast väzobných stíhaní, ktorých výsledkom je pomaly 100-percentná obsadenosť väzníc. Pritom novozavedené inštitúty ako napr. elektronický monitoring, ktorý majú sudcovia k dispozícii, z rôznych dôvodov nevyužívajú. 

Rezort spravodlivosti uviedol, že koná a hľadá možnosti využitia alternatívnych trestov aj v podobných prípadoch, TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Pripomenula, že v októbri parlament schválil malú novelu z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorá umožní alternatívne tresty využívať vo väčšom meradle a tiež zefektívni pole pôsobnosti mediačných a probačných úradníkov.      

"Aktuálne ukončujeme tiež proces paragrafového znenia veľkej novely, ktorá by zásadným spôsobom zmenila využívanie náramkov. V prvom rade sa však musí v rámci tejto problematiky zmeniť prístup tak prokuratúry, ako aj samotných sudcov," dodala Drobová.

Sudca sa obáva pokračovania trestnej činnosti

Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2.12.) rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva.

Dôvodom takzvanej preventívnej väzby je podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daný región.

Rozhodnutie súdu odsúdila opozícia, ale aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Ten má na význam ťažby uhlia na hornej Nitre iný názor ako aktivisti a nesúhlasí so spôsobmi, akými svoje názory prezentujú, avšak ich väzobné stíhanie je podľa jeho slov na zváženie. "Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím," uviedol Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 02 - Modified: 2024-02-14 15:16:10 - Feat.: - Title: Taraba škodí prírode, tvrdí Greenpeace. Venovali mu zlomené srdce 03 - Modified: 2024-01-03 13:37:28 - Feat.: - Title: Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na exministra spravodlivosti Gábora Gála 04 - Modified: 2023-12-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Riaditeľka Greenpeace: Následky klimatickej krízy sa zhoršujú každý mesiac, Slovensko pod zemou ukrýva veľký potenciál 05 - Modified: 2023-09-19 10:00:41 - Feat.: - Title: Podľa štúdie investovalo Slovensko za 30 rokov do rozvoja ciest dvakrát viac než do železníc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:57