Katarína Cséfalvayová a Béla BugárTASR
StoryEditor

Cséfalvayová: Odklon od prozápadného smerovania SR môže poškodiť naše záujmy

01.12.2018, 12:44
Autor:
TASRTASR
Poslankyňa Mosta-Híd slovenských politikov vyzvala, aby dodržiavali záväzky SR, ako aj dokumenty, ktoré sme si sami schválili.

Odklon od prozápadného smerovania Slovenska môže vážne poškodiť jeho národné a štátne záujmy. Myslí si to predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd).

Poukázala na to, že vlani podpísali najvyšší ústavní činitelia spoločné vyhlásenie, ktoré je dnes podľa slov poslankyne "možno ešte aktuálnejšie" ako v čase jeho prijatia.

"Podľa neho je jednoznačné pokračovanie v proeurópskej a proatlantickej orientácii strategickým záujmom SR. Často sa ako naša ambícia skloňovalo jadro Európskej únie (EÚ). Za posledný rok sa však zahraničnopolitický konsenzus akoby stále viac vytrácal," uviedla koaličná poslankyňa.

Ako predsedníčka Zahraničného výboru NR SR tvrdí, bola by "rada, aby sa všetci relevantní aktéri slovenskej politiky, politické strany, aj najvyšší ústavní činitelia, vrátili k princípom", na ktorých stojí slovenská zahraničná politika.

Pripomenula, že záväzky Slovenska voči spojencom, ale aj Programové vyhlásenie vlády SR, spoločné vyhlásenie prezidenta, predsedu parlamentu a predsedu vlády SR k EÚ a NATO, bezpečnostná a obranná stratégia schválená vládou SR sú pre ňu rámcom, v ktorom má Slovensko vykonávať svoju zahraničnú politiku.

"Jednoznačne hovoria o tom, kde je naše miesto. Akékoľvek spochybňovanie tohto smerovania a odklon od neho môže zásadným spôsobom poškodiť základné národné a štátne záujmy našej vlasti," dodala.

Cséfalvayová preto slovenských politikov vyzvala, aby "dodržiavali záväzky SR, ako aj dokumenty, ktoré sme si sami schválili".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:34