Minister zahraničných vecí Miroslav LajčákTASR/M. Baumann
StoryEditor

Reakcie na odchod Lajčáka: Bolo nad jeho ľudské sily prežiť stret s Dankom, tvrdí Matovič

29.11.2018, 18:06
Autor:
TASRTASR
Politici reagujú na demisiu Miroslava Lajčáka.

Minister zahraničných vecí sa dnes v nadväznosti na štvrtkové prijatie uznesenia NR SR o Globálnom pakte OSN o migrácii rozhodol podať demisiu.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s Miroslavom Lajčákom pre HN:​

Premér Peter Pellegrini zatiaľ informáciu komentovať nechce. "Predseda vlády sa vyjadrí potom, ako mu bude tento návrh na demisiu doručený," informovala TASR premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

Lajčákovo rozhodnutie nechce teraz komentovať ani prezident Andrej Kiska. "Prezident Andrej Kiska zatiaľ demisiu žiadneho člena vlády nedostal, keď ju dostane, bude sa ňou zaoberať," povedal hoorca prezidenta Roman Krpelan.

Ak Miroslav Lajčák skutočne podá demisiu, premiér Peter Pellegrini by ju nemal prijať. Želá si to podpredseda Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák.

"Mal by sa s ním o tom porozprávať. Osobne si myslím, že parlamentné uznesenie ku Globálnemu paktu OSN o migrácii nenapĺňalo tie kritéria na jeho odchod z funkcie. Situácia sa vyeskalovala zbytočne," uviedol Kaliňák, podľa ktorého Lajčák má svoje miesto na ministerstve zahraničných vecí a malo by to tak aj ostať.

​"Jeho väzba na Globálny pakt bola silná"

"Rešpektujem, že jeho väzba na Globálny pakt OSN o migrácii je tak silná, že rozhodnutie NR SR vníma ako vyslovenie pochybnosti o jeho práci na tomto dokumente. Na druhej strane si uvedomujem, že treba vnímať politické prostredie tak, ako je. Nemôže sa robiť legislatíva v rozpore so záujmami občanov," reaguje na Lajčákovu demisiu podpredseda SNS Jaroslav Paška. .

Paška pripúšťa, že Lajčákov odchod je istou ujmou pre Slovensko. "Verím, že ak sa aj zrieka funkcie ministra, to neznamená, že nezostane pôsobiť v oblasti diplomacie, či už európskej alebo slovenskej," dodal.

Predseda opozičnej SaS Richard Sulík vyhlásil, že Lajčák sa správa nepochopiteľne. "Neopustil vládu, keď sa bohapusto kradlo, keď zomrel novinár a jeho snúbenica, keď Robert Fico mal po svojom boku Máriu Troškovú a vzal ju na hanbu sveta ku kancelárke Merkelovej, ani keď Fico brojil proti migrantom šíriac po krajine poplašné správy," hovorí Sulík. 

"Pán Lajčák odchádza až teraz, keď sa Slovensko nepripojí k tzv. migračnému paktu, ktorý je vnútorne protirečivý, prichádza v nevhodný čas, keď Európa čelí masovej migrácii a silnie radikalizmus a extrémizmus. Takže jeho postoj je farizejský a vidíme v ňom len špekuláciu. Navyše, pán Lajčák teraz necháva slovenskú zahraničnú politiku napospas SNS a Ficovi, čo pokladáme za nezodpovedné," uviedol šéf liberálov.

"Jeho odchod nie je najlepší signál pre Slovensko"

Vládny Most-Híd dúfa, že rozhodnutie Lajčáka nie je definitívne a nemenné. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára.

Lajčákov odchod by v súčasnosti podľa strany nebol najlepším signálom do zahraničia a bola by to strata aj pre Slovensko. 

"Odchod ministra s jednoznačným euroatlantickým ukotvením a proeurópskymi postojmi z postu šéfa ministerstva zahraničných vecí v čase stanného práva za hranicami Slovenska by nebol najlepším signálom smerom do zahraničia, bola by to strata aj pre samotné Slovensko," uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Ten chlap má aspoň chrbticu"

Podľa Borisa Kollára je rozhodnutie Lajčáka správne. "Toto rozhodnutie ma ubezpečilo v tom, že ten chlap má aspoň chrbticu," uviedol Kollár. Podľa jeho slov Lajčák musel vedieť, ako sa Smer stavia k migrácii už od roku 2015. "Smer-SD sa za neho nemal ako postaviť," uznal Kollár.

Líder OĽaNO Igor Matovič uviedol, že Lajčák nemal vôbec vstúpiť do vlády Roberta Fica. Podľa Matoviča však Lajčák patril k výraznej menšine "ako-takej" normálnosti vo vláde a v Smere

"Najprv Žitňanská, potom Maďarič a teraz Lajčák... a vraj stabilita a hrádza proti extrémizmu," doplnil Matovič, ktorý chápe Lajčákovo rozhodnutie. Nazdáva sa, že bolo nad jeho ľudské sily prežiť stret so šéfom SNS Andrejom Dankom.

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová tvrdí, že ak sa Lajčák vráti do parlamentu ako poslanec, pravdepodobne nebude "poslušne stláčať gombíky" ako člen poslaneckého klubu strany Smer-SD.

"Vláda tak v parlamente stratí väčšinu a pri moci sa bude držať iba s pomocou odídencov od Borisa Kollára," doplnila Remišová.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:53