StoryEditor

Fico: Kiska ma už stokrát oklamal, jeho krivá povaha môže byť problémom pre Kažimíra

29.11.2018, 14:28
Autor:
chocho
Šéf Smeru kriticky vystúpil voči Andrejovi Kiskovi v súvislosti s úlohou prezidenta v procese dosadenia nového guvernéra do funkcie.

Cesta ministra financií Petra Kažimíra na post guvernéra Národnej banky Slovenska môže byť ešte zložitá. Upriamuje na to jeho stranícky šéf, predseda Smeru, Robert Fico.

Podľa expremiéra totiž ešte len "začala pomerne komplikovaná etapa výberu guvernéra Národnej banky, pretože táto procedúra má tri úrovne."

​Najprv nového šéfa centrálnej banky musí odsúhlasiť vláda, čo sa už stalo. Následne musí prejsť tajným hlasovaním v parlamente a po tom o jeho vymenovaní rozhoduje prezident.

"Prezident v prípade guvernéra Národnej banky nie je poštárom, ale má reálnu právomoc návrh odmietnuť alebo ho potvrdiť," upozornil Fico s tým, že v súčasnosti je preto ešte skoro hovoriť o tom, kto bude Kažimírovým nástupcom na čele rezortu financií.

Predseda najsilnejšej vládnej strany však zároveň ubezpečil, že kandidáti, z ktorých budú v Smere nového ministra financií vyberať, "budú spĺňať všetky profesionálne, kvalifikačné a morálne predpoklady."

V súvislosti s úlohou prezidenta v procese dosadenia nového guvernéra do funkcie Fico veľmi kriticky vystúpil voči osobe Andreja Kisku, ktorého "krivá povaha" môže podľa expremiéra Kažimírovi skrížiť plány.

Kiska Ficovi vraj "už stokrát podal ruku a stokrát ma oklamal. Ja som varoval Petra Kažimíra, že pozor pozor Peter, mne už podal veľakrát ruku a nič neplatilo. Takže aj tam ešte budeme čakať, že čo pán prezident nakoniec vyvedie Petrovi Kažimírovi."

O tom, že má Kažimír záujem o post guvernéra NBS, sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Prvýkrát to minister financií potvrdil v utorok 27. novembra po tom, ako súčasný šéf centrálnej banky Jozef Makúch oznámil záujem skončiť vo funkcii

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:55