StoryEditor

Najvyšší súd bude rozhodovať o Kočnerovej sťažnosti

29.11.2018, 09:09
Autor:
redredTASRTASR
Senát nie je viazaný časovým termínom, dokedy má vo veci rozhodnúť, ale o väzobných veciach sa rozhoduje prednostne a urýchlene.

Najvyšší súd (NS) SR bude v najbližšom období rozhodovať o sťažnosti Mariana Kočnera., ktorý prednedávnom podal žiadosť o prepustenie z väzby a ktorú mu Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku pracovisko Banská Bystrica už po druhý raz zamietol.

"Sťažnosť na NS SR napadla v stredu (28. 11.). V zmysle rozvrhu práce NS SR na rok 2018 o nej bude rozhodovať senát 2T," uviedla vo štvrtok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. V senáte 2T sedia sudcovia Peter Paluda, Martin Piovartsy a František Mozner.

Senát nie je viazaný časovým termínom, dokedy má vo veci rozhodnúť, ale o väzobných veciach sa rozhoduje prednostne a urýchlene.

Sudca ŠTS v Pezinku pracovisko Banská Bystrica rozhodol, že Kočner obvinený v kauze televíznych zmeniek zostáva vo väzbe. ŠTS o jeho žiadosti rozhodoval už vo štvrtok 15. novembra, avšak až minulý týždeň bolo doručené uznesenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Informovala o tom pred niekoľkými dňami hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa jej slov obvinený je väzobne stíhaný, pretože je dôvodná obava, že by pokračoval v trestnej činnosti ekonomického charakteru, pretože voči nemu bolo doposiaľ vznesených päť obvinení za rôzne závažné ekonomické trestné činy.

Kočner je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na Kočnera a Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Kočner sa pokúšal teda dostať z väzby už po druhý raz.

Sudca ŠTS pre prípravné konanie rozhodoval pred približne dvoma týždňami dve a pol hodiny. Kočner na ŠTS neprišiel, respektíve nedal sa eskortovať.

"Je to právo obvineného zúčastniť sa alebo nezúčastniť sa. Argumentovali sme len právnou argumentáciou, je neúčelné, aby sa klient dostavoval na výsluch, kde v právnej argumentácii nemá čo k veci povedať. Oboznámili sme ho s ňou, prebrali sme si to, rekapitulovali sme vec," skonštatoval vtedy Kočnerov obhajca Michal Manzák.

Podľa ďalšieho obhajcu podnikateľa Martina Pohoveja žiadosť o prepustenie z väzby podali najmä z dôvodu účelového postupu orgánov činných v trestnom konaní, ako aj prieťahov.

01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:03