StoryEditor

Kiska sa stretol s Hedvigou Malinovou: Tento prípad bol ukážkou zlyhávania štátu

28.11.2018, 16:01
Autor:
mahomaho
Andrej Kiska hovorí, že po 12 rokoch vyšetrovania kauzy je o spravodlivosti ťažké hovoriť.

Prezident Andrej Kiska sa dnes stretol s Hedvigou Malinovou Žákovou, ktorej prípad minulý týždeň uzavrela maďarská prokuratúra. 

„Dnes som sa stretol s pani Hedvigou Malinovou Žákovou. Žiaľ, musím skonštatovať, že tento prípad bol smutnou ukážkou zlyhávania štátu v jeho základnej úlohe zabezpečiť spravodlivosť. Lebo po 12 rokoch vyšetrovania je o spravodlivosti ťažké hovoriť. Najmä po tom, čo bola pani Hedviga Malinová Žáková roky terčom politických útokov a ponižovania zo strany vtedajšieho vedenia ministerstva vnútra a vedenia polície," uviedol prezident. 

Andrej Kiska tvrdí, že nechce v tomto prípade robiť ani sudcu, ani obhajcu, ani žalobcu. "To nie je úloha prezidenta. Prípad sa teraz podarilo uzavrieť až maďarskej prokuratúre."

Kiska: Potrebujeme políciu, ktorej sa politici nepletú do roboty

Vyšetrovanie podozrení z trestných činov nesmie byť podľa prezidenta predmetom politických hádok a ich vyriešenie otázkou toho, či ľudia viac veria študentke alebo ministrovi.

"V prvom rade potrebujeme políciu, ktorej sa politici nepletú do roboty a nevyvolávajú podozrenia, že orgány činné v trestnom konaní pracujú na ich objednávku. Tak, aby sa prípad ako Hedviga Malinová už nikdy neopakoval.“ dodal Kiska. 

Maďarská prokuratúra prípad uzavrela

Maďarská prokuratúra minulý týždeň rozhodla, že z dostupných informácií sa už nedá potvrdiť, či Hedviga Malinová spáchala trestný čin, pre ktorý ju stíhali. 

O odovzdanie trestného stíhania maďarským orgánom požiadala Hedviga Malinová Žáková Okresný súd v Nitre vo februári 2016.

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky.

Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 bola stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Do prípadu sa osobne zapojil aj Kaliňák

Do prípadu sa hneď zo začiatku osobne zapojil vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Na pamätnej tlačovej besede oznamoval výsledky vyšetrovania a hovoril o konkrétnych dôkazoch.

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal na Hedvigu Malinovú Žákovú obžalobu 2. apríla 2014. Okresný súd v Nitre ju odmietol pre porušenie práva na obhajobu.

Generálna prokuratúra mala podľa neho zabezpečiť preklad obžaloby do maďarského jazyka. Hedviga Malinová Žáková. na to mala zo zákona právo, pretože od roku 2013 je maďarskou štátnou občiankou.

Prokuratúra to odmietla s vysvetlením, že po podaní obžaloby už "nie je oprávnená vydávať rozhodnutia, nakoľko je iba stranou v konaní". Krajský súd v Nitre dal vo februári 2015 za pravdu prokuratúre a vrátil túto trestnú vec okresnému súdu na ďalšie konanie.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:11