TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Je rozhodnuté. Štátni zamestnanci budú mať vyššie platy o 10 percent

28.11.2018, 13:18
Autor:
TASRTASR
Vyplýva to z kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, ktoré v stredu podpísali na pôde Úradu vlády.

Platové tarify zamestnancov v štátnej aj verejnej službe sa od budúceho roka zvýšia o 10 percent a rovnako stúpnu aj od roka 2020. Vyplýva to z kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, ktoré v stredu podpísali na pôde Úradu vlády SR. 

Za najbližších 12 mesiacov počas jedného roka stúpnu platy našich zamestnancov o 20 percent, povedal v súvislosti s podpisom  zmlúv premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Zdôraznil, že s tým súhlasili strany vládnej koalície Smer-SD, SNS a Most-Híd. Podľa neho je povinnosťou štátu a vlády odmeňovať ľudí, ktorí pracujú pre štát a samosprávu. „My podpisujeme v kolektívnych zmluvách minimum. Nikto nikomu nebráni a nezakazuje, aby svojim zamestnancom dal ešte viac,“ zdôraznil. 

Predseda najväčšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico pripomenul, že platy sa zvýšia aj napríklad hasičom, rušňovodičom a ďalším zamestnancom, nielen úradníkom.

Od vzniku vládnej koalície v roku 2016 bolo jasné, že chceme pristúpiť k razantnému zvyšovaniu platov aj vo verejnej a štátnej správe, zdôraznil Fico s tým, že dohoda o zvyšovaní platov na 2 roky vytvára veľkú stabilitu. 

Viac dostanú vojaci či učitelia

Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko uviedol, že sa podarilo hospodárením štátu naakumulovať financie, ktoré pomôžu štátnym zamestnancom a spomenul ako príklad vojakov či učiteľov. Je tu premyslená a systémová zmena, uviedol Danko a poukázal aj na schválenie rekreačných poukazov v parlamente.

Ak budú zamestnanci v štátnej a verejnej správe o niečo spokojnejší, potom sa to môže odraziť na kvalite služieb, dodal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Predsedovia koaličných strán sa zhodli na tom, že ak sa štátu ekonomicky darí, má sa podeliť o tento úspech aj s pracovníkmi štátnej a verejnej správy. 

Motivácia zamestnancov

Zo zvýšeného platu sa potešia aj pracovníci úradov práce s priemernou mzdou na úrovni 700 eur, konštatoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Podľa ministra je dôležité, aby boli zamestnanci motivovaní. Ocenil podpis kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa a zmeny v tarifách. „Bol by som rád, aby sme sa nikdy nedostali do situácie, že sa budú postupne vyrovnávať do výšky minimálnej mzdy akékoľvek tarify,“ uviedol minister.

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ SR) Monika Uhlerová rovnako vyjadrila spokojnosť s podpisom zmlúv. Informovala, že v štátnom rozpočte sú financie na vykrytie zvyšovania miezd. Peniaze na zvyšovanie platov by mali byť distribuované každému zamestnávateľovi. „Vzhľadom na dohodu a vyčlenenie peňazí v rozpočte, by nemalo dôjsť k tomu, že budú zamestnancom krátené odmeny,“ zdôraznila viceprezidentka KOZ SR. 

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 03 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:42