StoryEditor

Pellegrini navrhol Kažimíra na post guvernéra NBS, vláda ho schválila

28.11.2018, 09:30
Autor:
redred
Premiér verí, že prezident Kažimíra za guvernéra vymenuje.

Predseda vlády Peter Pellegrini navrhol na post guvernéra Národnej banky Slovenska ministra financií Petra Kažimíra. Vládny kabinet jeho návrh schválil.  

"Peter Kažimír je osoba, ktorá má kredit nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pevne verím, že aj prezident ho následne vymenuje. Jeho nomináciu a odchod však považujem za veľkú stratu pre Slovenskú republiku," povedal Pellegrini pred rokovaním vlády. 

Pellegrini považuje Kažimíra za "vysokého a špičkového odborníka." "Viackrát dostal ocenenie pre najlepšieho ministra financií v regióne aj v Európe. Jeho vymenovanie pre mňa osobne bude znamenať vážnu stratu. Radšej by som ho videl na poste ministra financií. Na druhej strane musím povedať, že Peter Kažimír spĺňa všetky predpoklady na to, aby bol guvernérom NBS," dodal predseda vlády.     

​Premiér zároveň dúfa, že Kažmír nájde dostatok hlasov aj v parlamente, ktorý bude návrh vlády schvaľovať. Guvernéra následne vymenúva prezident. 

Minister financií Kažimír v utorok potvrdil, že má záujem uchádzať sa o pozíciu guvernéra NBS. Svoje rozhodnutie zverejnil po tom, ako súčasný guvernér Jozef Makúch oznámil odchod z funkcie. 

​"Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel,“ povedal Kažimír.

Ako možná náhrada Kažimíra sa spomínajú bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze a šéf parlamentného výboru pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:04