Andrej KiskaTASR
StoryEditor

Prezident Andrej Kiska vymenoval 15 sudcov bez časového obmedzenia

27.11.2018, 14:42
Autor:
TASRTASR
Prezident novým sudcom pripomenul, že s ich rozhodnutiami sa budú spájať vysoké očakávania.

Prezident SR Andrej Kiska v utorok vymenoval do funkcie 15 nových sudcov bez časového obmedzenia. Dekréty o vymenovaní si prevzali sudcovia, ktorí budú pôsobiť zväčša na okresných súdoch. Nové posily pribudli aj na Krajskom súde v Bratislave a Košiciach.

Okresný súd (OS) v Nitre posilnia Katarína Moravčíková a Simona Štanglovičová. Na Okresnom súde v Žiline budú pôsobiť Marek Bartko a Margaréta Milecová. Na Okresný súd vo Veľkom Krtíši pribudnú takisto dvaja noví sudcovia, a to Andrej Maukš a Tomáš Minárik.

Ďalšími novými sudcami sú Daša Štefániková (OS Bratislava V), Johana Bertová (OS Prešov), Jana Gombárová (OS Svidník), Natália Laurenčíková (OS Malacky), Soňa Sura (OS Banská Bystrica), Jana Tvrdíková (OS Komárno) a Andrea Vorčáková (OS Martin).

Za sudkyňu Krajského súdu v Bratislave vymenovala hlava štátu Ivanu Neviďanskú a za sudcu Krajského súdu v Košiciach Ondreja Hvišča.

Prezident novým sudcom zablahoželal a pripomenul im, že s ich rozhodnutiami sa budú spájať vysoké očakávania, pretože Slovensko stále trpí krízou dôvery ľudí v spravodlivosť.

"Očakávam, a nielen ja, ale predovšetkým naši občania, že vaše budúce rozhodnutia budú zákonné, ťažko spochybniteľné a spravodlivé. Že budú čitateľné, zrozumiteľné, a v rovnakej a podobnej situácii aj predvídateľné. A možno aj niekedy odvážne, ak si to významné okolnosti alebo verejný záujem vyžadujú. Očakávania sa budú spájať aj s vašou schopnosťou a pripravenosťou vecne, slušne a trpezlivo komunikovať s verejnosťou," uviedol.

Kiska tiež poukázal na blížiacu sa voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR a vyzval nových sudcov, aby žiadali tých najlepších kandidátov.

"Očakávam, že to budú práve sudcovia a sudkyne všeobecných súdov, ktorí budú patriť k tým, ktorí budú verejne žiadať a tlačiť na to, aby v najvyšších súdnych inštitúciách našej krajiny boli tí najlepší z najlepších," vyhlásil.

Na slávnostnom odovzdávaní v Prezidentskom paláci sa zúčastnili aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková a predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

01 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 02 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:06