StoryEditor

Ficove obedy zadarmo pre školákov sa odsúvajú. Budú až od septembra

27.11.2018, 10:35
Autor:
redred
Sledujte brífing šéfa Smeru Roberta Fica a ministra práce Jána Richtera.

Obedy zadarmo pre školákov na prvom a druhom stupni sa odsúvajú na neskôr. Na brífingu to vyhlásil šéf Smeru Robert Fico s tým, že budú až od 1. septembra, teda od začiatku nového školského roka.

Od 1. januára zostávajú v platnosti obedy zadarmo pre deti v poslednom predškolskom roku. Táto zmena nastala po rokovaní predstaviteľov Smeru so Združením miest a obcí Slovenska.

Mestá a obce, ako aj školské zariadenia tak majú získať dostatok času na to, aby zabezpečili technické zariadenia a prípadne doplnili pracovnú silu do jedální. Rezort financií okrem toho prisľúbil dva milióny eur, ktoré majú riešiť možné problémy v praxi. Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico po rokovaniach so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Poslanci Smeru-SD plánujú predložiť v pléne pozmeňujúci návrh, ktorým sa má upraviť účinnosť tohto opatrenia pre jednotlivé zariadenia. "Je záujem, aby toto opatrenie bolo zrealizované čo najhladšie. Boli obavy, či kapacitne budú schopné mestá a obce zvládnuť zvýšený nápor a či majú zariadenia dosť zamestnancov, či majú dostatočné technické vybavenie," priblížil Fico.

Úlohou rezortu práce bude zabezpečiť opatrenia na dostatok pracovníkov v zariadeniach, rezort financií zase podľa Ficových slov prisľúbil dva milióny eur na finančnú podporu "tam, kde bude situácia najpálčivejšia". "Máme oficiálny prísľub zo ZMOS-u, že urobí všetko pre to, aby sa nikde nevyskytovali situácie, že by okrem poskytovaného 1,20 eura na stravu, pýtali ďalší doplatok. Chceme, aby obedy boli naozaj zadarmo," podotkol Fico.

Predseda ZMOS-u Jozef Turčány vyčíslil, že počet stravujúcich sa detí v zariadeniach stúpa. "V roku 2003 v základných školách bolo stravovaných len 44 percent detí, v roku 2017 to bolo 70 percent. V materských školách sa toto číslo zvyšovalo z 86 % na 97 % detí," vyčíslil Turčány.

Verí, že posunutím účinnosti pre základné školy získajú mestá a obce viac času na zabezpečenie dostatku pracovníkov. "Kompromis, ktorý sme dohodli, by mal smerovať k tomu, aby sa posunul termín na to, aby mestá, obce a zariadenia mali viac času na prípravu a dokázali si vybaviť jedálne," doplnil Turčány.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) doplnil, že jeho rezort je pripravený poskytnúť pomoc pri zabezpečovaní pracovnej sily do jedální. Pomôcť by mohol napríklad projekt verejného zamestnávania, na ktorý je vyčlenených 8,5 milióna eur.

"Sme pripravení týmto spôsobom zapojiť do projektu až tisíc uchádzačov o zamestnanie," uviedol Richter s tým, že napríklad prostredníctvom neho by sa mohli ľudia zamestnať ako pomocná pracovná sila do kuchýň.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:29