TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Danko obhajoval odvod pre reťazce. Slováci nechcú kapitalizmus, vyhlásil

25.11.2018, 13:06
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia opozície sa obávajú, že Dankom navrhovaný odvod pre reťazce zapríčiní nárast cien.

Od osobitného odvodu pre obchodné reťazce neustúpim, vyhlásil opätovne v nedeľnej diskusii TA3 V politike predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko. Líder Sme rodina Boris Kollár varuje, že 2,5-percentný odvod sa prejaví na cenách, súhlasí však, že situáciu s reťazcami treba riešiť.

Danko svoj návrh obhajoval aj s ministerkou pôdohospodárstva:

"Treba urobiť poriadok s oligarchami. Naši obchodníci sú vydieraní, z ich peňazí sa platia reklamy," uviedol Danko s tým, že peniaze treba dávať skôr do slovenského športu či kultúry.

 "My sme proti obrovským reťazcom, lebo robia nekalé praktiky. Súhlasím, že treba poriadok. Ale keď zavediete 2,5-percentný odvod a nič iné, reťazce to premietnu do cien," upozornil Kollár, podľa ktorého treba ísť "po tom, ako reťazce vydierajú malých podnikateľov".

Danko odmieta, že by SNS nemala ďalšie opatrenia. Spomenul ďalšie zmeny, hovoril napríklad o zákone o cenách či o nekalých praktikách. Kollár preferuje najmä zvýšenie potravinovej sebestačnosti. "Musíme naštartovať našu výrobu," vyhlásil. Podľa Danka ale Sme rodina nemá riešenia.

O odvode pre reťazce diskutoval Danko aj v diskusii RTVS O 5 minút 12 s Richardom Sulíkom, ktorý rovnako upozorňuje na zvyšovanie cien. Danko tvrdí, že chce riešiť otázku cien. Pýta, čo je zlé na tom, že SNS chce systémovým riešením urobiť s reťazcami poriadok. "Toto nie je systémové riešenie," reagoval Sulík.

Nadmernému nárastu cien môže podľa neho zabrániť konkurencia. "Pomôžme podnikateľom, uľahčime predaj z dvora," povedal Sulík. Podozrenia z toho, že sa reťazce dohodli na zvyšovaní cien, má podľa Sulíka riešiť Protimonopolný úrad.

Danko hovorí, že Sulík chce kapitalistickú spoločnosť, kým on bude vždy zástancom sociálneho trhového hospodárstva. "Slováci kapitalizmus nechcú a nikdy nechceli," vyhlásil.

"My žijeme v kapitalistickej spoločnosti. Nehrajme sa, že to tu nemáme. Máme, pevnou súčasťou je trhové hospodárstvo a cenu určuje ten, kto predáva a nie cenová komisia. Ak chcete do toho akýmkoľvek vstupovať, je to vec odsúdená na zánik, nikdy to nebude fungovať," vysvetlil Sulík.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:33