StoryEditor

Potopí Pellegrini Lajčáka? Pakt OSN o migrácii v žiadnom prípade nepodporíme, vyhlásil

25.11.2018, 11:40
Autor:
klkllukluk
To, či sa Slovensko summitu v Marakéši vôbec zúčastní má rozhodnúť analýza.

Premiér Peter Pellegrini počas summitu EÚ vyjadril svoj postoj a dal oficiálne stanovisko k otázke paktu OSN o migrácií, pre ktorý hrozí minister zahraničia Miroslav Lajčák demisiou. 

"Slovenská republika v žiadnom prípade nepodporí pakt OSN v Marrákeši a nebude s ním súhlasiť," vyhlásil premiér. "Odmietam znenie marakéšskeho dohovoru tak, ako je formulovaný a odmietam, aby sa k nemu Slovensko pridalo," povedal jasne Pellegrini. 

"Na druhej strane platí aj ďalšie posolstvo. V prípade, že by účasť SR na hocijakej úrovni znamenala, že týmto SR vyjadrí súhlas, tak sa nikto na žiadnej úrovni marakéšskeho summitu nezúčastní," dodal. 

O účasti rozhodne analýza

Premiér ďalej uviedol, že si nechá vypracovať právu analýzu, ktorá má povedať, či samotná účasť Slovenska na summite v Marakéši bude znamenať, že Slovensko sa k paktu OSN o migrácii pridáva. 

"Ak nám právna analýza ukáže, že je vhodné, aby sa nejaký nižší diplomat tohto stretnutia zúčastnil a mohol tam tlmočiť naše výhrady bez toho, aby to bolo vnímané ako to, že sme sa k paktu pridali, tak tam pôjde," opísal premiér s tým, že analýzu má vypracovať minister zahraničia Miroslav Lajčák a štátny tajomník rezortu Lukáš Parízek, ktorého nominovala SNS.

Lajčák hrozí demisiou

Lajčák sa pre pakt OSN, na ktorého príprave sa výraznou mierou podieľal ako šéf Valného zhromaždenia OSN, vyhrážal demisiou. Koaličná SNS totiž do parlamentu predložila návrh, podľa ktorého má Slovensko pakt OSN neprijať a nezúčastniť sa rokovaní v Marakéši. 

Demisiu v prípade schválenia uznesenia SNS vysvetľuje Lajčák tým, že pokiaľ parlament vyhodí slovenskú diplomaciu z budúcich diskusií o migrácii na globálnej úrovni, musí na to zareagovať adekvátne, teda odchodom z postu šéfa diplomacie. "Lebo to by znamenalo vyslovenie nedôvery slovenskej zahraničnej službe a mne ako jej najvyššiemu predstaviteľovi," povedal.

Uznesenie už prešlo zahraničným výborom, v ktorom zaň hlasovali aj poslanci Smeru, ktorý Lajčáka nominoval. Plénum NR SR bude hlasovať na najbližšej schôdzi. 

Šéf SNS Andrej Danko počas nedeľnej diskusnej relácie O 5 minút 12 zopakoval, že verí, že parlament prijme uznesenie, ktoré navrhla SNS a na rokovanie do Marakéša slovenská delegácia nepôjde. Zároveň priznal, že chápe, že pre ministra Lajčáka je to dôležitá téma a chápe jeho osobný postoj. "Nesmieme však ignorovať nálady obyvateľstva," povedal Danko.

Podľa politológa Jozefa Lenča je po taktomto Pellegriniho vyhlásené takmer isté, že sa Slovensko k paktu OSN nepridá, čo bude znamenať aj koniec Lajčáka. "Áno, podobne sa dá očakávať, že tento krok bude predstavovať koniec diplomatickej kariéry Lajčáka ako šéfa ministerstva zahraničia," povedal pre HN Lenč.

Vlastný návrh

Lajčák predložil svoj vlastný návrh uznesenia, ktorý je podľa Lajčáka lepší, než ten, čo navrhuje SNS. "S mojimi spolupracovníkmi sme pripravili návrh uznesenia, ktorý podľa nášho presvedčenia odráža aj obavy Slovákov z migrácie, aj diskusiu v zahraničnom parlamentnom výbore, a zároveň garantuje, že Slovensko bude mať svoj hlas v rozhodovaní o migrácii.

Môžem Slovákov ubezpečiť, že je to lepší návrh ako ten, ktorý predložila SNS," povedal Lajčák. Toto uznesenie zvažuje podporiť napríklad vládny Most-Híd. 

01 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 05 - Modified: 2024-04-08 06:47:18 - Feat.: - Title: Fico hovorí o možnom "treste Západu" za nezvolenie Korčoka do úradu, poukázal aj na antikampaň opozície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:16