Miroslav LajčákTASR
StoryEditor

Lajčák potvrdil, že možno odíde: Hlasovanie v parlamente bude o mojej dôvere

23.11.2018, 11:41
Autor:
mahomaho
Šéf diplomacie Miroslav Lajčák opäť odmietol svoju kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách.

Migrácia je téma, ktorá našich občanov znepokojuje a je úlohou politikov, aby tieto vášne tlmili. To, čo sa tu deje v posledných dňoch, je opak. Uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo.  

"Je to precedens, ktorý na Slovensku nemá obdobu,"  reaguje Lajčák na návrh zahraničného výboru, aby slovenská delegácia nešla na rokovania o globálnom pakte OSN o migrácii. "Takto sa problémy neriešia, že sa zamkneme zvnútra. Za 25 rokov sa ešte nestalo, že parlament zakázal diplomacii vykonávať svoju prácu," dodal.

Dnes to podľa Lajčáka na Slovensku vyzerá, ako keby sa k odkazu krajnej pravice hlásil aj Smer, SNS a ďalšie politické strany. 

Zahraničný výbor v stredu prijal uznesenie, podľa ktorého má Slovensko pakt OSN o migrácii odmietnuť. Toto uznesenie musí ešte schváliť plénum NR SR.

"Pre mňa to hlasovanie v parlamente bude hlasovanie o dôvere," vyjadril sa šéf diplomacie.

Dokument má podľa Lajčáka snahu veci riešiť a nie rozdeľovať. "Každý štát si podľa neho upravuje svoju vlastnú národnú legislatívu v oblasti migrácie," uviedol.

Lajčák tiež odmietol svoju kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách. "Nemám v úmysle kandidovať na prezidenta Slovenskej republiky. Podpora v prieskumoch ma zaskočila, nečakal som to, ale vnímam to, ako podporu pre prácu, ktorú robím," dodal minister. K medializovanej správe, že Robert Fico by ho mal nahradiť na poste ministra zahraničia, sa Lajčák odmietol vyjadriť. 

V HNtelevízii si pozrite rozhovor s politologičkou k aktuálnej politickej situácii: 

 

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:53