StoryEditor

SaS kritizuje kroky ministra Žigu: Žiadny útlm ťažby uhlia na hornej Nitre sa nekoná

23.11.2018, 09:55
Autor:
klkl
Podľa Sulíka existuje vládny dokument, podľa ktorého to s ukončením ťažby nevyzerá tak, ako minister Žiga hovorí.

SaS kritizuje plány ministra hospodárstva na ukončenie ťažby hnedého uhlia na hornej Nitre. "Nestačí zastaviť ťažbu, treba sa postarať o ľudí, ktorí v baniach pracujú," povedal šéf strany Richard Sulík. Ten však súhlasí s tým, že ťažbu uhlia treba prestať dotovať. "To uhlie je drahé a zlé," povedal Sulík.

Podľa rezortu hospodárstva však existuje komplexný plán, ktorý má zabezpečiť prácu pre zamestnancov baní. 

Podľa Sulíka existuje vládny dokument, podľa ktorého to s ukončením ťažby nevyzerá tak, ako minister Žiga hovorí. "Tu to vyzerá tak, že ideme zase nahnať zisky pánovi Čičmancovi," tvrdí Sulík. 

Čo spomínaný dokument obsahuje, objasnil poslanec SaS Karol Galek. "Podľa tohto dokumentu sa žiadne utlmovanie ťažby nekoná. Namiesto útlmu ťažby je tam definované skoršie odbúravanie zásob," povedal poslanec.

"Má to znamenať to, že to čo malo byť vyťažené do roku 2030, teraz vyťažíme do roku 2023? Má to znamenať, že treba rúbať a páliť, čo to dá a potom v roku 2023 po nás príde potopa?" 

O útlme ťažby uhlia na hornej Nitre sa hovorí už dlho. Hornonitrianske uhoľné bane sú momentálne dotované sumou približne sto miliónov eur ročne, ktoré dostáva elektráreň v Novákoch na to, aby nízko kvalitné uhlie z baní v Cígli a Novákoch odkupovala. 

Pôvodne sa hovorilo o roku 2030 ako dátume, kedy štát ťažbu uhlia prestane dotovať. Len tento týždeň oznámil minister hospodárstva Peter Žiga skorší termín. „Všeobecný hospodársky záujem sa skončí v roku 2023, dovtedy štátne dotácie na podporu ťažby budú pokračovať. Nejde však o dátum zatvorenia baní,“ povedal Žiga.

​Reakcia ministerstva hospodárstva na vyjadrenia predstaviteľov SaS:

"Tvrdenia SaS svedčia o účelovej strate pamäti. Pán Richard Sulík chcel bane na Hornej Nitre zatvoriť ešte v roku 2015 a po troch rokoch sústavného napádania, vrátane žalovania v Bruseli, zrazu prejavuje dojímavú snahu o osud baníkov. Na rozdiel od SaS rezort hospodárstva opakovane zdôrazňuje, že odmieta tzv. šokovú terapiu z 90-tych rokov a vyhadzovanie ľudí na ulicu bez pracovnej alternatívy.

Aj na návrh skrátiť podporu pre domáce uhlie má priamo nadviazať sociálno-ekonomická transformácia regiónu horná Nitra. Je veľmi dlho všeobecne známe, že ju pripravuje Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho s podporou Európskej Komisie a samosprávy. Materiál, ktorý už onedlho bude možné pripomienkovať, hovorí jednoznačne o tom, že elektráreň v Novákoch bude vyrábať podporovanú elektrinu buď v rovnakom alebo dokonca menšom ročnom objeme ako doteraz. A podpora slúži výhradne pre takto vyrobenú elektrinu.

Tvrdenia o skoršom odbúravaní zásob – teda že do roku 2023 by sa účelovo spálil objem uhlia podobný ako do roku 2030 - sú nezmyselné, chýba im elementárna logika a sú aj v rozpore s technickými možnosťami nováckej elektrárne.  Je jasné, že pán predseda SaS tieto skutočnosti nemôže z Bruselu posúdiť, avšak svedčia o nekompetentnosti jeho tímlídrov, ktorých by mal vymeniť.“

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:02