StoryEditor

300 strán zo spisu v Kočnerovej kauze Technopol sa našlo. Minister Gál vyvodil zodpovednosť

22.11.2018, 10:25
Autor:
TASRTASRredred
Minister spravodlivosti odvolal z funkcie predsedníčku Okresného súdu Bratislava I Annu Kašajovú.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) odvolal z funkcie predsedníčku Okresného súdu (OS) Bratislava I Annu Kašajovú. Vyvodil tak osobnú zodpovednosť v prípade zmiznutých takmer 300 strán zo spisu ku kauze Technopol. Gál o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii. Poverená vedením súdu bude zatiaľ podpredsedníčka OS Bratislava I. Gál tiež povedal, že stratené strany sa našli.

"Tristo strán zo spisu týkajúceho sa kauzy Technopol Servis, ktoré zmizli z OS Bratislava I, sa našli," uviedol minister. Našli ich advokáti jednej z dotknutých strán pri nahliadnutí do iného spisu, ktorý podľa jeho slov nie je kauzálnym spisom a týka sa obchodného registra, ale aj kauzy Technopol.

"Vieme vylúčiť úmysel," zdôraznil minister. "Kebyže sa dôsledne všetko prekontroluje, mohli sme už vtedy nájsť zmiznutú časť spisu," ozrejmil. Považuje to za manažérske zlyhanie.

"Boli sme veľmi neskoro oboznámení, keďže časť spisu zmizla už v auguste. Nevyvodili sa hneď opatrenia, nepodalo sa trestné oznámenie a teraz vidím, že sa ani dôsledne neprešetrili všetky spisy, ktoré mohli byť s touto kauzou spojené," vysvetlil minister.

Predsedníčka súdu podľa jeho slov nepovažovala za potrebné informovať ministerstvo spravodlivosti a predsedu Krajského súdu Bratislava o zmiznutí spisu. Ozrejmil, že na vec majú rozdielny názor. Šéf rezortu spravodlivosti povedal, že vyvodil osobnú zodpovednosť a je len otázkou dní, kedy Kašajová vo funkcii skončí. "Bude poverená podpredsedníčka a hneď vypíšeme výberové konanie," povedal v súvislosti s vedením OS.

Zákonný sudca oznámil informáciu o chýbajúcej časti spisu v kauze Technopol predsedníčke OS Bratislava I Anne Kašajovej 10. októbra. Tá o dva dni neskôr vydala pokyn na rekonštrukciu spisu. Minister spravodlivosti Gábor Gál podal pre chýbajúcu časť spisu trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Potvrdil, že zo spisu chýbali strany 43 až 330.

"Hneď ako som bol oboznámený s prípadom, išiel som na miesto. Podal som trestné oznámenia a spravili sme všetko preto, aby sme našli nápravu. Keby každý dodržal všetko, čo by mal, tak k tomu nedôjde. Jedna z tých vecí, ktoré tu zlyhali, bolo manažovanie," povedal minister spravodlivosti.

Zmiznutý súdny spis sa mal dotýkať právne pochybného rozhodnutia sudkyne Miriam Repákovej.

​Táto sudkyňa sa dala z prípadu vylúčiť kvôli zaujatosti. „Je neuveriteľné, že zo spisu o veci, v ktorej došlo k zjavne nezákonnému rozhodnutiu, kde došlo k výmene sudcu z dôvodu zaujatosti a kde je problém s postupom súdu, ktorý prešetrovalo aj ministerstvo spravodlivosti, odrazu zmizne tristo strán,“ povedal pre SME právnik Radovan Pala z advokátskej kancelárie TaylorWessing, ktorá zastupuje skutočných vlastníkov Technopol Servis okolo podnikateľa Pavla Páveka.

Polícia v tejto kauze Technopol obvinila piatich ľudí a jednu firmu, má isť o Kočnerových známych.

Prokuratúra zaistila nehnuteľnosti spoločnosti Technopol za 20 miliónov eur vrátane rovnomenného vežiaku v bratislavskej Petržalke, ktorý majú ovládať blízki stíhanému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. V utorok o tom informoval denník Sme.

Z najnovšieho zápisu v katastri nehnuteľností vyplýva, že prokurátor Maroš Žilinka nehnuteľnosti zaistil 13. júla. Podľa denníka Sme sa tu objavila aj informácia, že nehnuteľnosti sú na dosah schránkovej firmy Midas Investments, ktorá sa objavuje v mnohých obchodoch podnikateľa. Ten popiera, že by ju vlastnil.

Skupina ovládla Technopol v roku 2016 na základe akcií, ktoré sa objavili v rukách firmy Aarow podnikateľa Jozefa Dučáka ml.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2023-10-02 09:21:14 - Feat.: - Title: Myslel som, že návrat Fica ľudia nedovolia, hovorí otec zavraždeného novinára Kuciaka 03 - Modified: 2023-05-17 17:33:28 - Feat.: - Title: Advokát Kamenec: Prokurátori pri doživotí pre Kočnera tvrdia, že je nebezpečný pre spoločnosť 04 - Modified: 2023-03-17 09:08:31 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi. Predvolaní boli štyria svedkovia 05 - Modified: 2023-02-24 09:08:15 - Feat.: - Title: Exsudkyňa Repáková z akcie Búrka spoznala trest. Dostala trojročnú podmienku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:01