TASR/Vladimír Benko
StoryEditor

Koniec. Maďarská prokuratúra po 12 rokoch definitívne uzavrela kauzu Hedvigy Malinovej

22.11.2018, 07:05
Autor:
TASRTASRpebpeb
Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky.

Jedna z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica je na konci. Maďarská prokuratúra totiž rozhodla, že z dostupných informácií sa už nedá potvrdiť, či Hedviga Malinová spáchala trestný čin, pre ktorý ju stíhal. Informáciu priniesol denník Új Szó.

"Na základe údajov a prostriedkov dokazovania nemožno konštatovať, že Hedvigu Malinovú Žákovú nenapadli. Z toho vyplýva, že nemohla ani krivo svedčiť. Ani v prípadnom pokračovaní vyšetrovania nemožno očakávať výsledok. Prokuratúra ukončila trestné stíhanie, pretože to považovala za jediné rozumné a zákonné riešenie," píše sa vo vyhlásení prokuratúry.

Maďarská hlavná prokuratúra 11. mája už piatykrát predĺžila termín vyšetrovania. 

Ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) teší uzavretie prípadu Hedvigy Malinovej Žákovej. Dvanásť rokov od začatia jeho vyšetrovania nepovažuje za primeraný čas. Orgány mali podľa jeho slov prípad Malinovej Žákovej ukončiť vtedy, keď to bolo ešte živé. "Načo je nám spravodlivosť, keď sa nám dostane po x rokoch. Hlavnou úlohou ministerstva spravodlivosti za môjho vedenia je to, aby sme vedeli zrýchliť konania," povedal. 

V prípade sa angažoval aj Kaliňák

O odovzdanie trestného stíhania maďarským orgánom požiadala Hedviga Malinová Žáková Okresný súd v Nitre vo februári 2016. Súhlas s tým vyslovil vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec 17. marca.

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky.

Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 bola stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Do prípadu sa hneď zo začiatku osobne zapojil vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Na pamätnej tlačovej besede oznamoval výsledky vyšetrovania a hovoril o konkrétnych dôkazoch.

Obžaloba na Hedvigu

​Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal na Hedvigu Malinovú Žákovú obžalobu 2. apríla 2014. Okresný súd v Nitre ju odmietol pre porušenie práva na obhajobu.

Generálna prokuratúra mala podľa neho zabezpečiť preklad obžaloby do maďarského jazyka. Hedviga Malinová Žáková. na to mala zo zákona právo, pretože od roku 2013 je maďarskou štátnou občiankou.

Prokuratúra to odmietla s vysvetlením, že po podaní obžaloby už "nie je oprávnená vydávať rozhodnutia, nakoľko je iba stranou v konaní". Krajský súd v Nitre dal vo februári 2015 za pravdu prokuratúre a vrátil túto trestnú vec okresnému súdu na ďalšie konanie.

01 - Modified: 2018-11-28 15:18:09 - Feat.: - Title: Kiska sa stretol s Hedvigou Malinovou: Tento prípad bol ukážkou zlyhávania štátu 02 - Modified: 2018-11-28 15:07:12 - Feat.: - Title: Kiska sa stretol s Hedvigou Malinovou. Tento prípad bol ukážkou zlyhávania štátu, tvrdí prezident 03 - Modified: 2018-11-22 12:52:50 - Feat.: - Title: Gál o ukončení kauzy Malinová: Načo je nám spravodlivosť, keď sa nám dostane po x rokoch 04 - Modified: 2018-11-22 12:52:28 - Feat.: - Title: Gál o prípade Hedvigy Malinovej: Načo je nám spravodlivosť, keď sa nám dostane po x rokoch 05 - Modified: 2018-03-31 17:50:17 - Feat.: - Title: Systém, ktorý sa na Slovensku stvoril, teraz už aj vraždí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:53