TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Lajčák vysvetľoval poslancom pakt o migrácii: Nie je to biblia, neobsahuje prikázania

21.11.2018, 11:10
Autor:
klklTASRTASR
Minister zahraničia vysvetľoval svoj postoj a Globálny pakt OSN o migárcii poslancom zahraničného výboru.

Slovensko by sa malo zúčastniť konferencie v Marrákeši a podať tam interpretatívne vyhlásenie, v ktorom povie, ako Globálny pakt OSN o migrácii chápe. Na zahraničnom parlamentom výbore to poslancom navrhol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Nemá totiž podľa neho zmysel hovoriť o svojich výhradách na domácej pôde, ale vyjadriť názor tak, aby bol súčasťou oficiálnych záznamov z konferencie.

Minister sa pred poslancami snažil vyvrátiť klamstvá, ktoré sa v súvislosti s paktom o migrácií na Slovensku šíria. "Je to politický dokument, ktorý vyjadruje ochotu krajín spolupracovať. Nie je to biblia, neobsahuje prikázania, ktoré musíme dodržiavať," povedal minister.

Niekoľkokrát zopakoval, že dokument nie je právne záväzný a jeho prijatie Slovensko k ničom nezaväzuje. Toto však spochybňovali poslanci tým, že rámec síce nie je právne záväzný, slovo "záväzok" sa v ňom spomína mnohokrát, čím ho robí morálne záväzným.

Lajčák v súvislosti s migráciou pripomenul, že len včera vláda schválila zjednodušovanie prijímania pracovníkov zo zahraničia. "Veď to je presne to, o čom hovorí globálny rámec. Migrácia legálna a bezpečná. SR kontroluje kto, odkiaľ a v akých počtoch. Zaujímavé, že proti tomu dokumentu nikto neprotestoval."

Ako poslancov ubezpečil minister, prihlásením sa k paktu OSN sa postoj Slovenska k migrácii nezmení. "Naša pozícia sa nemení. Žiadne kvóty, žiadna strata suverenity. Táto vláda nikdy neurobí žiadny krok, ktorý by viedol k obmedzeniu práva štátu určiť si svoju migračnú politiku."

Podľa Lajčáka by sa Slovensko malo zúčastniť konferencie v Marakéši a vysvetliť svoj postoj, aby nám nikto nič následne nemohol vyčítať. "Je jedno, či rámec podporíme alebo nie. Aj tak ho schváli absolútna väčšina krajín," povedal minister. Pre nás je však podľa Lajčáka lepšie, aby bolo Slovensko pri tom a vyjadrilo svoj postoj.

Aj napriek vysvetľovaniu ministra Lajčáka schválil zahraničný výbor uznesenie, podľa ktorého má Slovensko pakt OSN o migrácii odmietnuť. Toto uznesenie musí ešte schváliť plénum NR SR.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:58