StoryEditor

Kiska je znepokojený konfliktom v koalícii. Migrácia je pre politikov červeným súknom, tvrdí

20.11.2018, 13:38
Autor:
chocho
Andrej Kiska očakáva, že si v koalícii vyriešia osobné spory tak, aby Slovensko zostalo dôveryhodným partnerom.

Prezident vyzval vládnu koalíciu, nech si vyrieši svoje vnútorné spory a zabezpečí, aby Slovensko zostalo dôveryhodným partnerom pre svojich spojencov.

Andrej Kiska tak reaguje na konflikt ohľadne globálneho paktu OSN o migrácii medzi ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, ktorého nominoval Smer, na jednej strane a stranou Roberta Fica a SNS na druhej. 

Červené súkno ženúce k populizmu

"Prezident Andrej Kiska je znepokojený konfliktom vo vláde Petra Pellegriniho a hroziacou demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov," píše sa v stanovisku prezidenta, ktoré médiám poskytol jeho hovorca Roman Krpelan.

Kiska považuje Globálny rámec o migrácii za právne nezáväzný dokument, ktorý Slovensku neukladá povinnosť, aby prijímalo migrantov. Naopak, zdôrazňuje podľa neho, že každý štát má právo rozhodovať, kto môže alebo nemôže vstúpiť a zostať na jeho území. Zároveň je dokument aj návodom, ako migrácii predchádzať, zdôrazňuje prezident.

Prezidenta mrzí, že kedykoľvek sa spomenie slovo migrácia, pre mnohých politikov ide o červené súkno, ktoré ich ženie k populistickým vyjadreniam.

Minister nevylúčil demisiu

Lajčák dnes rázne vystúpil proti kritikom globálneho paktu OSN, pod ktorý sa ako predseda 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN výraznou mierou podpísal. Vrátane SNS a opozičnej SaS sa k najväčším kritikom paktu radí aj šéf Smeru Robert Fico.

"Toto nie je o tom dokumente, tu si všetci riešia preferencie, všetci tu riešia našu malú zápecnícku domácu politiku," povedal ostro Lajčák. Na otázku, či tým myslí aj Fica, odpovedal: "Keď som povedal všetci, myslím všetci."

Lajčák zároveň vyhlásil, že v prípade, ak dajú poslanci paktu OSN v Národnej rade červenú, nevylučuje demisiu.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:36