StoryEditor

Lajčák tvrdí, že v Smere sú politické boje. V hre je aj jeho demisia

20.11.2018, 09:09
Miroslav Lajčák vyhlásil, že v prípade, ak dajú poslanci paktu OSN v Národnej rade červenú, nevylučuje demisiu.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pred zasadnutím vlády ostro vystúpil proti Smeru. Jablkom sváru medzi ministrom zahraničia a stranou Roberta Fica sa stal globálny pakt migrácie z dielne OSN.

Najhlasnejším kritikom je práve šéf Smeru Fico, ktorý pred pár dňami iniciatívu OSN skritizoval. Argumentuje pri tom, že niektorí ekonomickí migranti "zvyšujú riziko terorizmu.“

Fico verzus Lajčák

Opačný názor ako expremiér má práve Lajčák, ktorý sa ako predseda 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN výraznou mierou pod pakt podpísal.

Nemôžme sedieť za pecou a dávať statusy na Facebooku, ak máme nejaké výhrady tak ich treba pomenovať," povedal šéf diplomacie na adresu kritizovaného paktu OSN. Bežne sa šéf diplomacie v minulosti k straníckym záležitostiam vyjadroval veľmi opatrne, na dnešnom zasadnutí vlády už hovoril otvorene a nešetril kritikou. Lajčák však nie je členom Smeru, ale jeho nominantom na ministerskom poste.

​Napriek tomu je Lajčák pre politológa Juraja Marušiaka "dôležitou tvárou Smeru v domácej, ale aj zahraničnej politike a keď sa toto udialo, znamená to, že rozpory, ktoré už medzi Lajčákom a Smerom tleli nejaký čas, sú veľmi vážne.“ 

Budúcnosť bez Smeru?

Lajčák zároveň vyhlásil, že v prípade, ak dajú poslanci paktu OSN v Národnej rade červenú, nevylučuje demisiu. „Toto nie je o tom dokumente, tu si všetci riešia preferencie, všetci tu riešia našu malú zápecnícku domácu politiku," povedal ostro Lajčák. Na otázku, či tým myslí aj Fica, odpovedal: "Keď som povedal všetci, myslím všetci."

"Keďže Lajčák nevylúčil možnosť svojej demisie, tak je jasné, že jeho pozíciu to ohrozí. Ide o to, že Lajčák zrejme už nevidí svoju budúcnosť po boku Smeru, inak by do takýchto radikálnych vystúpení nešiel,“ zhodnotil Marušiak.

Odpísal svoju kandidatúru

Napriek faktu, že Lajčák v súčasnosti kraľuje prieskumom ohľadom prezidentských volieb, pred dnešným rokovaním vlády trval aj naďalej na svojej rétorike, že sa chce venovať v prvom rade zahraničnej politike. "On sám svoju kandidatúru takýmto spôsobom odpísal, zrejme vedome a nemal o ňu zrejme ani záujem,“ myslí si politológ Marušiak.

Reakcia Pellegriniho

Premiér Peter Pellegrini dúfa, že na stredajšom zahraničnom výbore sa politici dohodnú, akým spôsobom bude Slovensko tlmočiť svoje výhrady ku globálnemu paktu OSN o migrácii. Lajčákove slová o možnej demisii premiéra podľa jeho slov prekvapili, zatiaľ však podľa neho ide o hypotetickú situáciu.

"Slovensko nesúhlasí s textom marakéšskeho dohovoru (globálneho paktu OSN o migrácii - pozn. red.) v takom znení, v akom je predložený a má určité červené línie, ktoré nemienime prekročiť. Pán minister o týchto líniách vie a preto mu dajme čas, aby sa pokúsil vyjednať, akým spôsobom si SR môže zachovať svoju tvár a na druhej strane jasne odmietnuť niektoré pasáže z tohto dohovoru," povedal premiér.

Koaličný Most rozumie dileme Lajčáka, "ktorý bol pri koncipovaní samotného dokumentu, a ktorý hovorí o zneužívaní témy na získavanie lacných politických bodov."

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:14