StoryEditor

Kiska sa zastal demonštrantov: Jasne ukázali tým, ktorí si november 1989 nevšimli, kto je v demokracii pánom

17.11.2018, 11:28
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Podľa prezidenta spoločnosť 17. novembra 1989 poslala do histórie neľudský režim, ktorý mnohým ľuďom ublížil.

Prezident Andrej Kiska označil 17. november, výročie takzvanej nežnej revolúcie v Československu, za najdôležitejší deň moderných dejín Slovenska. V tento deň krajiny podľa neho oslavujú mladosť, odvahu a slobodu. Kiska to uviedol vo vyhlásení k udalostiam z novembra roku 1989, ktoré v Československu vyústili v pád komunistického režimu.

"Pred 29 rokmi sme si vybojovali slobodu, demokraciu a ešte niečo veľmi dôležité. Vlastnú dôstojnosť. Na námestiach sme ukázali, kto je skutočným nositeľom moci v spoločnosti. Nie štát, nie vláda, nie komunistická strana a jej funkcionári, ale ľudia, ktorí tu žijú," napísal Kiska.

Podľa Kisku spoločnosť 17. novembra 1989 poslala do histórie neľudský režim, ktorý mnohým ľuďom ublížil alebo im zničil či vzal život. Dodal, že tento deň je dôkazom, že ani štyri desaťročia útlaku nedokázali vymazať zo spoločnosti túžbu po slobode a rešpekt medzi ľuďmi.

Hlava štátu vo vyhlásení tiež podporila tisíce ľudí, ktorí v piatok na demonštráciách v Bratislave a v ďalších mestách vyjadrili nespokojnosť s pomermi v krajine. "Hlasno a veľmi jasne ukázali všetkým tým, ktorí 17. november 1989 nepochopili alebo si ho nevšimli, kto je v slobodnej a demokratickej spoločnosti pánom," uviedol Kiska.

Prezident sa dnes popoludní spolu s premiérom Petrom Pellegrinim zúčastnil v okrajovej časti Bratislavy kladenia vencov k pamätníku, ktorý pripomína štyri stovky ľudí, ktorí zomreli pri pokuse o útek z komunistického Československa do západných krajín cez prísne stráženú hranicu.

Pellegrini avizoval, že novembrové udalosti 1989 neboli len 17. november, ale všetky udalosti, ktorému mu predchádzali. Spomenul tiež pochod študentov v Bratislave za lepšie podmienky a 9. november, keď padol Berlínsky múr. "Sedemnásty november bol otváraním brán. Prvá takáto brána sa otvorila pre náš nový začiatok," uviedol predseda vlády.

"Veľmi by som si želal, aby tak ako pred 29 rokmi, aj teraz prevládal na Slovensku pokoj, chuť pozitívnej zmeny prispieť k tomu, aby sa Slovensko ďalej posúvalo k civilizovanému svetu a aby bolo v spoločnosti menej agresie a negatívnej energie," povedal Pellegrini. Vzájomné súperenie a nenávisť v politike Slovensko podľa neho nikam neposunie.

Predseda parlamentu Andrej Danko skôr počas dňa položil veniec k pamätníku obetiam komunizmu na jednom z bratislavských cintorínov. Danko povedal, že v súčasnosti prevládajú v spoločnosti negatívne myšlienky, sebectvo a zloba. Tvrdil tiež, že niektorí ľudia si pletú demokraciu s tým, že si môžu dovoliť robiť všetko.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:34