StoryEditor

Hattas v Nitre sľuboval veľké veci. Teraz priznáva, že nie na všetko má kompetencie

16.11.2018, 15:40
V Nitre sa podarilo dlhoročného primátora poraziť mladému aktivistovi. Aké výzvy čakajú na Mareka Hattasa?

V Nitre počas komunálnych volieb zažili suverénne víťazstvo, keď sa mladému aktivistovi a nezávislému kandidátovi Marekovi Hattasovi podarilo poraziť dlhoročného primátora za Smer Jozefa Dvonča.

Hattas získal 42 percent, Dvonč len 22. Z prieskumov však kandidáti vyzerali vyrovnane. "My sme tak trochu tušili, keď sme sa rozprávali s ľuďmi, že sa niečo v tej spoločnosti láme. Tiež nás to však veľmi prekvapilo a veľmi milo," priznáva Hattas.

"Videli sme, že pán Dvonč nemá mestu už čo ponúknuť, posledným momentom však bola vražda Jána Kuciaka," vysvetľuje svoje rozhodnutie kandidovať organizátor protestov Za slušné Slovensko a dnes už primátor Nitry.

A čo sa chystá spraviť ako prvé? "Spravíme audit všetkých zmlúv a spoločností, kde má mesto podiel. Veríme, že dokážeme ušetriť," hovorí Hattas, ktorý prebral zadĺžené mesto. Celé by to malo trvať maximálne polroka.

Hattas ambiciózne hovorí, že nechce byť primátorom na jedno obdobie. "Náš plán je ambiciózny, veľa stihneme v priebehu štyroch rokov, ale my to vidíme na dlhšie a dlhšie obdobie."

Podobne ako ďalší noví kandidáti, aj Hattas čelí kritike, že nemá skúsenosti v politike. "Som nováčik v politike, takže neviem, ako sa rozkráda štát. Na druhej strane viem, ako robiť projekty pre ľudí," hovorí. Hattas v Nitre založil kultúrne centrum Hidepark. Inšpiráciu a pomoc chce však hľadať aj u skúsenejších. 

Jedným z jeho najambicióznejších plánov je priame vlakové spojenie Nitry s Bratislavou. Hattas však uznal, že na to ako primátor nemá priame kompetencie. "Toto je otázka na Vyšší územný celok," priznáva primátor s tým, že on zo svojej pozície sa bude snažiť "iniciovať rozhovory, snažiť sa veci posúvať a byť nápomocný."

Ďalším bodom jeho programu sú bus pruhy na viacerých úsekoch mesta. Sám však priznáva, že toto tiež nebude jednoduché vyriešiť. "Spravili sme len veľmi rýchlu koncepciu. Skôr je to teraz na debate s krajským inšpektorátom, Vyšším územným celkom, ministerstvom dopravy. Nie je to také jednoduché," priznáva.

Hattas má veľké plány aj centrom mesta tak, aby ožila pre ľudí. Čo konkrétne chce spraviť a aké sú jeho ďalšie plány v rôznych oblastiach rozvoja mesta, sa dozviete vo videu.

01 - Modified: 2024-03-01 08:37:28 - Feat.: - Title: Nitrianski poslanci žiadajú zmeny. Od Hattasa chcú odvolnie prednostu úradu aj ďalšie zmeny 02 - Modified: 2022-11-16 15:35:31 - Feat.: - Title: Primátor Nitry Hattas nemá v zastupiteľstve väčšinu, nové obdobie sa začalo hádkami 03 - Modified: 2022-10-31 17:42:52 - Feat.: - Title: Tisíce na výhru Valla či Polačeka. Slováci vo voľbách vsadili poriadne vysoké sumy, niektorí však zaplakali 04 - Modified: 2022-10-30 03:49:06 - Feat.: - Title: Hattas obhájil pozíciu primátora. Priniesli sme do mesta zmenu a chceme v nej pokračovať, vyhlásil 05 - Modified: 2022-10-30 03:19:54 - Feat.: - Title: HN24: Staronovým nitrianskym primátorom je Marek Hattas
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:36