StoryEditor

Slováci opäť vyšli do ulíc. Pošlime Ficov a Kaliňákov do politického zabudnutia, vyzval Šeliga

16.11.2018, 15:55
Autor:
TASRTASR
Organizátori zvolali protesty po tom, čo ich vypočúvala NAKA v súvislosti s anonymným trestným oznámením.

V Bratislave a iných slovenských ale aj zahraničných mestách prebiehala v piatok ďalšia vlna protestov Za slušné Slovensko.

Tá je reakciou na trestné oznámenie, ktoré na organizátorov podal anonym a následné vypočúvanie Národnou kriminálnou agentúrou.

Pozrite si všetky príhovory z bratislavského námestia:

Tisíce ľudí sa v piatok podvečer stretli na Námestí SNP v centre Bratislavy. Zhromaždenie Za slušné Slovensko sa po desiaty raz konalo symbolicky v predvečer výročia Nežnej revolúcie.

Dav opakovane skandoval heslá "hanba", "do basy", ale aj "my sme tu zadarmo", či "ďakujeme". Zhromaždenie trvalo zhruba dve hodiny, na pódiu sa vystriedali organizátori protestov, novinári, vedci, herci, umelci a ďalší.

O zákulisí života a práce Jána Kuciaka sa dočítate v najnovšom čísle HN magazínu, ktorý si do nedele 18. novembra môžete zakúpiť spolu s Hospodárskymi novinami v každom dobrom stánku.

HN magazín

"Chceme si uctiť a pripomenúť aj to, že v 89. roku tu stáli desiatky tisíc ľudí na námestí a bojovali za slobodu. Ten boj nekončí a ochrana občianskej spoločnosti, boj proti konšpiráciám, to je neustály zápas, ku ktorému chceme prispieť. To je cesta k slušnosti," uviedol jeden z organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko.

Udalosti posledného týždňa ako útoky na novinárov, občiansku spoločnosť, obvinenia z pokusov o štátny prevrat a podozrenia z toho, že boli zneužité bezpečnostné zložky, sú podľa neho hlavným dôvodom, prečo opäť zorganizovali zhromaždenia.

"Plánovali sme si pripomenúť 17. november, to bolo dlhodobo plánované. Ale potom to celé chytilo eskaláciu, keď bývalý premiér hovoril o tom, že má informácie, ktoré nemá odkiaľ mať. A rovnako, keď boli medializované informácie o tom, ako nás volala NAKA," doplnil.

V úvode protestu Karolína Farská a Juraj Šeliga uviedli, že organizátori protestov sú neustále označovaní za nepriateľov snažiacich sa o narušenie demokracie. "Skutočným nepriateľom je konšpirácia, korupcia, nenávisť a tí, čo ju šíria," povedal Šeliga.

Na pódium vystúpili aj členovia koordinačného výboru slovenských vysokých škôl z novembra 1989.

Zhromaždeniu sa prihovorili Filip Vagač a Zuzana Mistríková. "Mladí ľudia, ktorí stoja aj za dnešným zhromaždením, žiadajú elementárnu slušnosť a zodpovednosť pri spravovaní veci verejných. Žiadajú slušné Slovensko," uviedla Mistríková.

Vagač rovnako vyjadril podporu organizátorom a doplnil, že sa nenechajú zastrašiť. S prejavmi vystúpili aj ďalší účastníci protestov z novembra 1989 ako Peter Zajac, Fedor Gál a Martin Bútora.

Podporu protestom a nespokojnosť s vývojom udalostí na Slovensku vyjadrili počas zhromaždenia aj herci zo Slovenského národného divadla a divadla Astorka. S príhovormi vystúpila Táňa Pauhofová a Richard Stanke.

Na pódium sa postavili aj novinári. Verejnosti sa prihovorila česká kolegyňa zavraždeného Jána Kuciaka Pavla Holcová. Uviedla, že rok 2018 bol pre ňu a pre mnohých ďalších novinárov najťažším v živote.

"To, čo sme si prežili na konci februára, bol dotyk absolútneho zla. Bola to akási kumulácia našej novinárskej absolútnej bezmocnosti," uviedla.

Stala sa podľa nej tragédia a novinári mali pocit, že píšu zbytočne. Poďakovala sa verejnosti za to, že chodili na protesty. Ich účasť podľa nej pomohla k tomu, aby novinári pokračovali v písaní o kauzách, o ktorých písal zavraždený Ján Kuciak, a aby jeho prácu dokončili.

"Mnohí z nás to chceli vzdať. Hovorili sme si, že si nájdeme novú bezpečnejšiu prácu, ale to, že ste prišli, pomohlo," doplnila.

Zhromaždenie svojím slovom podporili aj Zuzana Števulová, Fedor Gál, Martin Strižinec, Kristína Farkašová, či vedec Peter Celec. Na záver zaznela štátna hymna. Udalosť prebiehala pokojne, na poriadok dohliadali policajti.

Protest Za slušné Slovensko 19:08 Ďakujeme za pozornosť pri sledovaní online prenosu 19:08 Program je oficiálne ukončený Organizátori protestu v Bratislave oficiálne ukončili zhromaždenie. 19:04 Štátna hymna Ľudová hudba Muzička začala hrať štátnu hymnu. Na námestí sa zároveň rozozvučali kostolné zvony, približuje atmosféru redaktorka HN Vladimíra Púpavová. 19:03 Organizátori vyzbierali už viac ako 80 tisíc „Od pondelka nám prispelo viac ako tri tisíc ľudí a prišlo nám viac ako 80 tisíc eur,” hovorí Šeliga. 18:59 Poďme sa posunúť ďalej, hovorí Strižinec „Možno Slovensko tvrdo spalo, ale vstáva,” hovorí moderátor Martin Strižinec.  „Práve od dvadsiatnikov by sme sa mali veľa učiť. Pretože za pár eur a jazykovou výbavou prešli celú Európu. A vedia, že je už toho dosť a dá sa to lepšie,” hovorí Strižinec. „Stále dookola počúvame, že voči tomuto všetkému neexistuje alternatíva, ale Slovensko predsa nie je čierna diera. Poďme sa posunúť ďalej, spoločne spravme slušné Slovensko,” uzavrel Strižinec. 18:54 Atmosféra na proteste Redaktorka HN Vladimíra Púpavová zisťovala, aká je atmosféra medzi protestujucími. „Je mi smutno z tej situácie, ktorá je na Slovensku. A chcem zmenu," hovorí študentka Nikola. 18:52 Tomáš Hudák sa prihovára publiku „Dnes tu nie sme len preto, aby nás počuli tí čo za to môžu. Chceme aby nás počuli poctiví prokurátori a úradníci. Chceme im odkázať, že stojíme za nimi,” hovorí stand-up Tomáš Hudák. 18:49 „Sme tu a vôbec sa nebojíme. Po 29 rokoch tu musím opäť stáť. Prosím nech tu nemusím prísť o ďalších 29 rokov,” hovorí Stand-up komik Michal Szatmary. „Je čas aby všetci išli do prdele,” ukončil Szatmary prejav. 18:45 Šeliga vyzval Danka, aby odstúpil Šeliga vyzval Danka, aby odstúpil. „Tituly a hodnosti Vám úctu nekúpia," povedal Šeliga. Dav reagoval skandovaním "Odstúpiť!" 18:43 Odkaz pre Danka "Dnes sme tu, my vedci a vedkyne, aby sme Dankovi povedali, že odpisovať sa nemá," hovorí Peter Celec zo Žijem vedu „Verejní činitelia, ktorí podvádzajú sú zlým vzorom,” vyzval Celec. „Žiadame politikov, aby prestali používať lož," dodal. 18:37 Program protestu sa pomaly končí Program protestu pomaly končí a ľudia sa zberajú domov.  18:29 Organizátori protestu Organizátori protestu Za slušné Slovensko Karolína Farská a Juraj Šeliga.

Zdroj: TASR/Martin Baumann
18:25 Plné námestie
Zdroj: TASR/Martin Baumann
18:14 Tisíce ľudí v Bratislave Na protest v Bratislave prišlo okolo 18 tisíc ľudí, informuje Denník N. 18:12 "To čo Ján začal, my dokončíme" „Na konci februára dvoch z vás zabili, ale vy ste sem prišli,” hovorí k davu investigatívna novinárka Pavla Holcová. „To čo Ján začal, my dokončíme.” "Vy ste tí, ktorí nám pomáhajú vydržať a zvládnuť čeliť tomu zlu, ktorému čelíme nielen na Slovensku, ale v Čechách,” dodáva Holcová. 18:05 Dav protestujúcich
Zdroj: Michal Illa
18:04 Výzva od Šeligu „Pošlime všetkých Ficov a Kaliňákov do politického zabudnutia,” vyzval protestujúcich Šeliga. 17:56 Dav skanduje Dav na námestí v Bratislave skanduje: "My sme tu zadarmo!" 17:52 Transparent na námestí v Bratislave
Zdroj: TASR/Martin Baumann
17:51 "Dajte preč vaše špinavé ruky od týchto mladých ľudí" "Páni Fico, Danko a vám podobní, choďte už, prosím, do čerta," hovorí herec Richard Stanke. "Dajte preč vaše špinavé ruky od týchto mladých ľudí," dodal na obranu organizátorov protestu.   17:51 Príhovor má herec Stanke "Chodte už prosím do čerta! Nechajte nás slobodne dýchať a slobodne žiť," hovorí v príhovore herec Richard Stanke. 17:47 "Neverím vláde" "Som naozaj šťastná, že sa toto koná. Ja tejto vláde neverím. Hnusí sa mi aj to okolo tej rigoróznej práci. Mal by odstúpiť" (Andrej Danko pozn.redaktora),” hovorí 73-ročná pani Helena z Bratislavy. „Bola som tu v 1968, aj v 1989. Všetko som to tu prežila,” dodáva. 17:43 Osobnosť novembra 1989 Som absolútne šťastný z toho, že máme komu odovzdať štafetu, povedal Fedor Gál.  17:37 Odkaz Dankovi "Odstúpiť," odkazuje zborovo dav predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi kvôli kauze okolo jeho rigoróznej práce. 17:35 "Som tu zadarmo"
Zdroj: TASR/Martin Baumann
17:31 "Reakciou na kradnutie, mafiánstvo a vraždy je slušné Slovensko," hovorí na pódiu Martin Bútora. 17:27 Ľudia priniesli transparenty
Zdroj: Vladimíra Púpavová
​„Stojím tu preto, že nie som spokojný s vládou. A zo stoličky ma zdvihli jeho posledné výroky. Preto tu dnes stojím s týmto transparentom,” upozorňuje Michal z Bratislavy.
17:24 Dohliadanie na bezpečnosť
Zdroj: Vladimíra Púpavová
Organizátori sa snažia stáť na strategických miestach, aby dokázali dohliadať na bezpečný priebeh, približuje situácia redaktorka HN Vladimíra Púpavová.
17:19 Boli sme tu v roku 1989 a sme tu aj dnes
Zdroj: Vladimíra Púpavová
​„Boli sme tu v roku 1989 a sme tu aj dnes. Boli sme na všetkých protestoch,” hovorí pani Helena z Bratislavy.  „Ja som premýšľal v roku 1989, či si ľudia uvedomujú za čo štrngajú. Že to nebude ten teplý socializmus. Ale to, že tu raz budeme stáť opäť,” dodáva pán Vladimír.
17:16 "Dosť bolo Fica," ozýva sa Námestím SNP "Buďte pokojní, páni, nikam neodchádzame," odkázala Robertovi Ficovi a Andrejovi Dankovi ďalšia z organizátorov Karolína Farská. "Dosť bolo Fica," reagoval dav skandovaním. 17:15 Organizátori odštartovali program „Pán zo Súmračnej šíri klamstvá a dezinformacie o štátnom prevrate," hovorí organizátor Juraj Šeliga. 17:15 "Pán zo Súmračnej šíri klamstvá" "Pán zo Súmračnej spolu s ďalšími konšpirátormi šíri klamstvá o štátnom prevrate a sprisahaní," hovorí z pódia organizátor protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. Dav mu aplauduje.  17:12 Organizátori a dobrovoľníci
Zdroj: Vladimíra Púpavová
​„Dnes je tu asi 15 organizátorov a približne 60 dobrovoľníkov,” hovorí supervisorka Anna (na fotke naľavo).
17:09 Dav spontánne začal kričať: "Fico do basy!" 17:07 Ľudia sa pomaly schádzajú na Námestie SNP
Zdroj: Vladimíra Púpavová
„Sme tu preto, aby sme raz neľutovali, že sme nič nespravili,” hovorí Paula z Popradu. Atmosféru na proteste približuje naša redaktorka Vladimíra Púpavová.
17:00 Protesty na Slovensku Dobrý večer, vitajte pri online prenose.

01 - Modified: 2022-02-14 16:04:46 - Feat.: - Title: Kamionisti dali vláde ultimátum. Chcú nižšie ceny za palivá, inak zablokujú hraničné priechody 02 - Modified: 2020-11-18 11:18:07 - Feat.: - Title: Poslanec kotlebovcov bol počas protestu predvedený, lebo neuposlúchol výzvu, tvrdí Mikulec 03 - Modified: 2020-11-15 14:59:12 - Feat.: - Title: Danko cúvol, SNS v utorok protestovať nepôjde 04 - Modified: 2020-11-15 14:36:30 - Feat.: - Title: Plánovaná utorková demonštrácia je nezákonná. Mikulec nevylúčil použitie vodných diel 05 - Modified: 2020-02-21 19:01:43 - Feat.: - Title: Martin Huba ironicky reagoval na Pellegriniho, od ľudí na námestí si vyslúžil mohutný aplauz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:38