StoryEditor

Ako mohol prejsť Dankovi plagiát? Je možné, že tú prácu nikto ani nečítal, hovorí odborníčka

15.11.2018, 23:00
O tom, ako by sa dal riešiť problém s plagiátorstvom na slovenských školách, sme sa rozprávali s Renátou Hall.

Rigorózna práca predsedu parlamentu Andreja Danka sa javí ako plagiát. Ide o trestný čin a príde Andrej Danko o titul? O tom sme sa v HNtelevízii zhovárali s riaditeľkou projektu To dá rozum a analytičkou pre vysoké školy Renátou Hall.

Danko sa báť nemusí

​Pri plagiáte je podľa nej základom to, či sú myšlienky v práci, ktoré nepatria autorovi jasne označené menom autora. "Z toho, čo bolo zatiaľ zverejnené, to vyzerá, že to tak nie je, že boli skopírované celé časti kníh," hovorí odborníčka.

Odobrať šéfovi parlamentu titul podľa nej však možné nebude. "Inú legislatívu nemáme, ktorá by umožňovala odobratie titulu." Trestnoprávnemu konaniu zase bráni premlčacia doba.

Študenti veria, že ich práce nečítajú

To, či by mal odstúpiť je však podľa Hall otázka akademickej etiky a vyspelosti krajín. "Čoraz viac to vidieť aj v postkomunistických krajinách, ktoré majú podobnú históriu ako my," dodala s tým, že podobné prípady sa udiali v Maďarsku, Česku alebo aj Rumunsku.

Tá robila prieskum medzi dnešnými študentmi, kde sa ich pýtali aj na to, prečo oni sami odovzdávajú plagiáty. "Lebo tie práce nikto nečíta," priblížila najčastejší argument. Podľa Hall mohla byť takáto situácia aj pri Dankovi. 

Pochybnosti vidí aj pri samotnom utajovaní práce. "Ja by som určite nekonala tak rýchlo," hovorí odborníčka, podľa ktorej sa mala Univerzita Mateja Bela zaujímať o to, prečo tak náhle po dvadsiatich rokoch chcel šéf SNS svoju prácu utajiť.

Škole hrozí trest

Dankovu prácu bude teraz skúmať komisia, otázne však je, nakoľko bude objektívna. Podľa Renáty Hall by mala škola prizvať nezávislých odborníkov. "Univerzite by pomohlo, keby ten proces otvorila odborníkom z iných škôl."

Škola podľa odborníčky komunikáciu nezvláda a skôr pomáha Andrejovi Dankovi. Ak sa ukáže, že pochybila, môže byť aj voči univerzite vyvodená zodpovednosť.

"Je to signál pre akreditačnú komisiu sa tam ísť pozrieť a pozrieť sa na kvalitu absolventov." Ak nájdu nízku kvalitu, môžu podľa Hall dať návrh ministerke školstva na odobratie akreditácie.

Plagiátorstvo je na slovenských školách podľa Hall rozšíreným problémom. Ako sa rozvíja a ako sa s ním dá bojovať, sa dozviete vo videu.

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:12