StoryEditor

Vražda Kuciaka nemusela byť jediná, polícia otvára v súvislosti so Zsuzsovou ďalšie prípady

15.11.2018, 23:00
Majetkové pomery dobrovoľne nezamestnanej Aleny Zsuzsovej, ktorá nemá žiadny trvalý príjem, nezodpovedajú podľa polície legálne priznanému príjmu.

Podozrivú z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka Alenu Zsuzsovú spájajú policajti s ďalšími zločinmi. Znovu otvorili prípady nájomných vrážd mestského zástupcu a právnika Mareka Rakovského a bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

O zákulisí života a práce Jána Kuciaka sa dočítate v najnovšom čísle HN magazínu, ktorý si do nedele 18. novembra môžete zakúpiť spolu s Hospodárskymi novinami v každom dobrom stánku.

HN magazín

​V lete pred piatimi rokmi nasadol mestský poslanec a právnik Marek Rakovský do svojho auta a ušiel pár desiatok metrov mestom Žiar nad Hronom. Keď preradil, ozvala sa detonácia. Pod jeho sedačkou vybuchla bomba. Rakovský v aute zhorel.

Polícia päť rokov tápala, ale pár dní po zatknutí a obvinení vrahov novinárov Jána Kuciaka zatklo policajné komando dvoch podozrivých z tejto vraždy vo Veľkom Krtíši. Podľa informácií českého denníka MF DNES polícia znovu otvorila staré prípady nájomných vrážd a zisťuje, či majú spojitosť s menom podozrivej z objednania Kuciakovej vraždy Aleny Zsuzsovej.

Podľa policajných dokumentov sa advokát Rakovský zaplietol do podvodu s peniazmi z fondov Európskej únie, ktoré prerozdeľovala Sociálna implementačná agentúra.

Práve pred vraždou 29-ročného advokáta spustila EÚ audit projektov a začala zisťovať prvé chyby. Napríklad fakt, že v projektoch sa objavujú rovnakí lektori, veľakrát vzájomne rodinne prepojení, a osvedčenie im vydávala jedna spoločnosť. Polícia potom začala vyšetrovať štyridsať projektov.

Výstraha spolupáchateľom?

Rakovský mal v podvodoch figurovať ako fiktívny lektor. Obvinený bol aj jeho brat Matúš, a to z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

Polícia je presvedčená, že vražda Rakovského mala byť výstrahou pre ďalších, ktorí boli do podvodov zapletení. Mali ich vystrašiť dvaja vrahovia. "Protizločinecká jednotka teraz zatkla dvoch podozrivých," uviedol riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry NAKA Branislav Zurian.

Spojitosť so ženou, obvinenou z objednania vraždy Kuciaka, sa zdá jednoduchá. Spolu s Matúšom Rakovským bol z podvodov obžalovaný aj podnikateľ Marián Orságh. Ten v máji zohnal do svojej firmy na lízing luxusný biely Mercedes GLE Coupé v cene 75-tisíc eur a dal ho k užívaniu práve Zsuzsovej.

Žene, ktorá je podľa polície "dobrovoľne nezamestnaná a nemá žiadny trvalý príjem. Auto má mať požičané. Je zrejmé, že jej majetkové pomery jednoznačne nezodpovedajú legálne priznanému príjmu," konštatujú policajti vo vyšetrovacom spise.

Pri jej zatknutí stálo auto pred domom v Komárne, v ďalších dňoch však zmizlo. Orságh kvôli tomu podal trestné oznámenie. Tvrdí, že nemá tušenie, kde auto je. "Mám obavu, že s ním bude páchaná trestná činnosť," tvrdí.

Naposledy auto prenajal svojmu známemu Jozefovi Dučákovi. Ten je jedným z obvinených v kauze firmy Technopol, kde sa kontroverzný podnikateľ Marian Kočner - aktuálne vo vyšetrovacej väzbe v kauze zmenky, jeho meno sa spomína aj v súvislosti s objednaním vraždy Kuciaka, ktorému sa v minulosti vyhrážal - pokúsil ovládnuť majetok za dvadsať miliónov eur.

Polícia však Zsuzsovú vypočúvala aj v súvislosti s ďalšou vraždou, a to bývalého primátora Lászlóa Basternáka z Hurbanova. Zastrelil ho priamo pred jeho domom vrah, ktorého súdy už potrestali dvadsiatimi piatimi rokmi väzenia. Avšak meno objednávateľa doteraz polícia nezistila.

Vražda ako z filmu o mafii

Basternák zomrel, keď sa pred ôsmimi rokmi vracal s manželkou z prechádzky so psom. Prišlo auto a z neho vystrelil vrah Štefan Kaluz. Basternák začal utekať, ale zakopol, vrah ho dohnal a z bezprostrednej blízkosti ho strelil z brokovnice do hlavy.

Vražda sa stala v čase, keď vrcholil politický predvolebný boj o post primátora. Pozornosť sa tak uprela na jeho hlavného politického súpera - kandidáta strany Most-Híd Romana Ostružlíka, miestneho podnikateľa a majiteľa autoservisu. Toho v kampani podporovala práve Zsuzsová spolu s podnikateľom Zoltánom Andruskóom, ďalším obvineným z Kuciakovej vraždy.

Zsuzsová vypovedala na súde ako svedkyňa, vrah bol odsúdený, ale objednávateľ zostal neznámy. Generálna prokuratúra aj tento prípad opäť otvorila. "Vyšetrovanie vo veci objednania úkladnej vraždy Lászlóa Basternáka pokračuje," potvrdila televízii JOJ hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Úloha Zsuzsovej už vtedy bola zvláštna. Na súde vypovedala, že pre Basternákovho konkurenta zháňala sponzorov a požičala mu peniaze na predvolebnú kampaň. "Dohodli sa, že mu pomôže s kampaňou, a ak uspeje v parlamentných voľbách, zamestná ju ako asistentku, ak v primátorských, ako sekretárku," napísal sudca do rozsudku.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:34