StoryEditor

Dankova práca je plagiát, odpísal ju z piatich učebníc. Šéf SNS to odmietol komentovať

15.11.2018, 07:36
Autor:
tbatba
Rigorózna práca, ktorá má viac ako 70 strán, obsahuje viacero pasáži odkopírovaných zo skrípt.

Šéf parlamentu Andrej Danko svoju rigoróznu prácu odpísal z cudzích textov. Danko podľa informácií Denníka N vykradol päť učebníc a jeho práca je plagiát. 

Rigorózna práca, ktorá má viac ako 70 strán, obsahuje viacero pasáži odkopírovaných zo skrípt. Odovzdal ju v roku 2000.

Jedným z príkladov je odkopírovaných 20 strán z českej publikácie Základy právnej vedy, ktorú napísal Dušan Hendrych. 

Písanie v štýle CTRL C + CTRL V predseda Slovenskej národnej strany vo svojej práci použil viackrát. Celkovo prácu odpísal z piatich učebníc Odpisovanie cudzích textov bolo zakázané aj v roku 2000, kedy Danko prácu obhajoval. Rigorózna práca má byť vedeckou prácou, ktorú autor píše sám.

Danko v reakcii odmietol medializované informácie komentovať. "Keby pán predseda Národnej Rady SR Andrej Danko reagoval na každé obvinenie Denníka N, tak by celé dni nič iné nerobil. Do vyjadrenia príslušnej komisie, ktorá jeho prácu posúdi, sa nebude už k tejto téme vyjadrovať," odkázal jeho hovorca Tomáš Kostelník. 

Nezávislá komisia, ktorú zriadila Univerzita Mateja Bela na základe rozhodnutia akademického senátu, by mala prácu začať posudzovať v najbližších dňoch. Jej rozhodnutie sa očakáva 10. januára.

Kompletnosť materiálov

Rigorózna práca Andreja Danka bola 18 rokov prístupná v knižnici Univerzity Mateja Bela. Posledný mesiac využil na to, aby si bol istý kompletnosťou materiálov. Danko to uviedol minulý týždeň po tom, ako odvolil v komunálnych voľbách. 

"Ktokoľvek, kto s ňou pracovať chcel, s ňou pracovať mohol. Ja som tento mesiac využil len na to, aby som si bol istý kompletnosťou všetkých materiálov a dokumentov," avizoval. Opätovne sa vyjadril, že za svojou prácou si stojí.  

Z týchto materiálov Danko odpisoval:

  • Michal Gašpar – Moderná verejná správa z roku 1992 od vydavateľstva Procom,
  • Dušan Hendrych – Základy správní vědy, vydalo ALEKO v roku 1992,
  • Peter Škultéty a kolektív – Správne právo hmotné, v roku 1997 vydala Právnická fakulta UK,
  • Jozef Prusák, Peter Škultéty a Soňa Čapková – Optimalizácia uplatnenia verejnej moci v miestnych podmienkach, v roku 1997 vydali Inštitút rozvoja obcí, miest a regiónov EF UMB a Asociácia prednostov úradov miestnej samosprávy SR,
  • Katarína Tóthová a kolektív – Základy správneho práva hmotného, Právnická fakulta UK vydala v roku 1992

Mimoriadna schôdza

V súvislosti s chýbajúcou Dankovou rigoróznou prácou a podozrením z neoprávneného získania titulu chceli opoziční poslanci zvolať mimoriadnu schôdzu NR SR a odvolať Danka z funkcie.

Program schôdze však nepodporila koalícia. Danko napokon svoju prácu sprístupnil.

OĽaNO Danka vyzvalo, "aby ešte dnes vyvrátil obvinenia Denníka N z falšovania rigoróznej práce, alebo vrátil titul JUDr. a vzdal sa funkcie predsedu NR SR."

Podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová Danka vyzvala, aby sám odstúpil. Ak tak nespraví, "začneme zbierať podpisy pod mimoriadnu schôdzu s jediným bodom programu: Odvolanie Andreja Danka z postu predsedu parlamentu."

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:29