StoryEditor

Exsiskár Kosík dostal ďalšie roky za mrežami. Súd rozhodol v miliónovej kauze

12.11.2018, 10:51
Špecializovaný súd odklepol exsiskárovi Ľubošovi Kosíkovi, ktorý v súčasnosti sedí za mrežami v Mali, ďalšie štyri roky väzenia.

Ide o kauzu zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur, ktoré mal sfalšovať Kosík v roku 2011. O štyri roky neskôr súd vyniesol rozsudok 14 rokov väzenia a pokutu 100-tisíc eur.

Práve dnes pezinský súd riešil náhradný trest za nezaplatenie spomínanej sumy a odklepol alternatívny. Kosíkovi tak po dnešnom rozhodnutí súdu k 14-ročnému trestu pribudli ďalšie štyri roky vo väzení s maximálnym stupňom stráženia.

"Súd uložil odsúdenému výkon náhradného trestu odňatia slobody vo výmere štyri roky a zaradil ho do do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia," povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. 

Kosíkov advokát Martin Kanás podal proti rozhodnutiu sťažnosť. "Po konzultácii s klientom mám od neho pokyn, aby som podal sťažnosť. Tú som podal," povedal. 

V Kosíkovej miliónovej kauze ide o tri zmenky, na ktorých sfalšoval podpisy svojho bývalého obchodného partnera Ľubomíra Farenzena. Neskôr bývalý siskár predložil zmenky súdu a získal dokument na vyplatenie peňazí.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka v čase vynesenia rozsudku označil Kosíkov trest za opodstatnený a jeho počínanie a samotné vykonanie samotného skutku bolo sofistikované a dobre premyslené.

Kosíkove meno ale svieti aj v inom škandále, a to v prípade únosu Michala kováča ml., ktorého mala vtedajšia SIS zavliecť do Rakúska. Svedkom a účastníkom celej akcie „služby“ mal byť práve Kosík. Ten v súčasnosti ale sedí za mrežami v Mali, kde sa ukrýval pred slovenskými úradmi.

Miestna polícia nakoniec Kosíka zadržala v roku 2016 na základe medzinárodného zatykača. Bývalý zamestnanec „služby“ nebol zatiaľ prevezený na Slovensko, pretože nemáme s Mali uzatvorenú zmluvu o extradícii, teda vzájomnom vydávaní zločincov.

"Zle. Podmienky sú tam strašné, hovoril, že nikto z nás si to nevie ani predstaviť. Z toho čo viem, podmienky či hygienické alebo zdravotné sú tam veľmi zlé," odpovedal Kosíkov advokát na otázku novinárov o tom, ako sa v Mali má. Zároveň dodal, že jeho klient je pripravený vypovedať a teda prísť na Slovensko.

01 - Modified: 2018-01-11 21:09:43 - Feat.: 0 - Title: Policajný prezident: Kosík začal o únose hovoriť, lebo má zdravotné problémy a chce sa dostať na Slovensko 02 - Modified: 2018-01-16 21:16:33 - Feat.: 0 - Title: Vačok v HNtelevízii: Kosík je sporná osoba. Navyše bol radovým členom SIS, neverím, že mal dostatok informácií o únose 03 - Modified: 2018-04-24 08:30:05 - Feat.: 0 - Title: Kam utiekol Ľuboš Kosík?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:51