TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dankova práca je už dostupná, zhoduje sa s tou, ktorú v Banskej Bystrici utajili

08.11.2018, 13:42
Autor:
mahomahoklkl
Po preštudovaní Dankovej práce novinármi sa zistilo, že sa zhoduje s rigoróznou prácou Daniela Pisáka z roku 2001.

Rigorózna práca predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) je už k dispozícii na nahliadnutie v knižnici Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Dostupná je od dnešného dňa od 14:00. Ako prvá na tom upozornila na svojom Facebooku verejnoprávna RTVS. 

Po preštudovaní Dankovej práce novinármi sa zistilo, že jej obsah sa zhoduje s rigoróznou prácou Daniela Pisáka z roku 2001. Obe práce majú totožný názov a sú z rovnakej katedry Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pisák dal tú svoju utajiť na začiatku októbra na vlastnú žiadosť. 

O zhode v oboch prácach informoval Denník N. Podľa zistení denníka sú práce až na niekoľko detailov, ako je rôzny slovosled či mierne pozmenené formulácie, totožné. 

Danko sa rozhodol svoju prácu odtajniť po minulotýždňovej neúspešnej snahe opozície o jeho odvolanie. "Rozhodol som sa, že svoju prácu dávam k dispozícii knižnici tak, ako to bolo dvadsať rokov. Chcem, aby sa s ňou nakladalo v zmysle zákona z roku 1998," povedal vtedy Danko.

Komentár Ľuboslava Kačalku k Dankovej práci: 

Utajenie žiadal až po otázkach novinárov

Pokyn na jej zneprístupnenie dal univerzite začiatkom jesene, kedy sa o jeho zisk titulu doktora práv (JUDr.) začali zaujímať novinári. Odvtedy sa priamym odpovediam vyhýbal. Spočiatku dokonca nepriznával ani to, že titul obhájil na Univerzite Mateja Bela. V životopise si uvádza len to, že vysokoškolské štúdium absolvoval na Univerzite Komenského v Bratislave.

Od vypuknutia celej kauzy sa okolo Dankovej práce začali vynárať viaceré pochybnosti. Práca s rovnakým názvom a rozsahom bola rok pred Dankom obhájená práve na Univerzite Komenského, odkiaľ sa však stratila.

Po medializázii celej kauzy vyzývali šéfa parlamentu na zverejnenie jeho rigoróznej práce opoziční politici ale aj samotná Univerzita Mateja Bela. "Na univerzitu je vyvíjaný tlak zo strany médií, verejnosti i akademickej obce prácu zverejniť, čím by UMB konala protiprávne. UMB je inštitúcia, ktorá dodržiava zákony a ctí si akademické hodnoty, etiku a morálku. Vedenie UMB preto vyzýva Andreja Danka, aby svoju rigoróznu prácu sprístupnil," píše sa v liste rektora adresovanom akademickej obci. 

Krátko po tom, ako sa Danko rozhodol svoju prácu sprístupniť, však vyšlo najavo, že v knižnici v Banskej Bystrici je utajená iná. Tá sa názvom zhodovala s Dankovou. Prácu s názvom Verejná správa a jej charakteristické črty napísal v roku 2001 právnik Daniel Pisák a má o dve strany viac ako Dankova.

Čo všetko v kauze Dankovho titulu nesedí?

  • V životopise píše, že vyštudoval len Univerzitu Komenského, tu však podľa dostupných informácií ukončil len magisterské štúdium.
  • Nikde neuvádza, kde a kedy získal titul JUDr.
  • Podľa informácií Slovenskej advokátskej komory, absolvoval šéf NR SR rigorózne konanie (na základe ktorého mu mohol byť udelený titul JUDr.) na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.
  • Túto školu však nespomína ani vo svojom životopise ani vo vyjadreniach.
  • Práca bola v univerzitnej knižnici v Banskej Bystrici dostupná, až kým sa o ňu nezačali zaujímať novinári.
  • Danko tvrdí, že ukončil doktorandské štúdium, za to by však získal titul PhD. Akademický titul JUDr. sa udeľuje za rigorózne konanie.
  • Práca s rovnakým názvom a rozsahom vznikla aj rok pred tým, ako ju mal písať Danko. Nachádzala sa v knižnici Univerzity Komenského, odkiaľ sa stratila. 

01 - Modified: 2019-02-15 16:01:04 - Feat.: - Title: Elitný český politik získal pofidérne titul JUDr. v Sládkovičove, vedúcim jeho práce bol ústavný sudca Mamojka 02 - Modified: 2019-01-24 16:32:18 - Feat.: - Title: Danko bude v parlamente čeliť ďalšiemu odvolávaniu pre kauzu rigoróznej práce 03 - Modified: 2019-01-21 20:13:42 - Feat.: - Title: Z morálneho pohľadu Danko svoj titul nepoužíva oprávnene, hovorí prorektor Univerzity Komenského 04 - Modified: 2019-01-18 18:55:24 - Feat.: - Title: Danko telefonicky vyčítal rektorovi UK ostrú kritiku. Mám posudok z Brna, bránil sa 05 - Modified: 2019-01-12 13:20:19 - Feat.: - Title: Danko mal kauzu práce vyriešiť už na začiatku. Mohol sa k nej postaviť inak, myslí si Beňová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:02