Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

USA čakajú dôležité voľby. Čo znamenajú pre Trumpa?

06.11.2018, 06:34
Autor:
TASRTASR
Šéf Bieleho domu mal počas prvých dvoch rokov vo funkcii podporu svojich spolustraníkov republikánov v oboch komorách zákonodarného zboru, Kongresu.

V Spojených štátoch sa v utorok konajú voľby časti kongresmanov, guvernérov štátov a mnohých štátnych a miestnych verejných činiteľov. Vo veľkej miere však voliči rozhodujú aj o budúcnosti prezidenta Donalda Trumpa.

Impeachment je nepravdepodobný

Šéf Bieleho domu mal počas prvých dvoch rokov vo funkcii podporu svojich spolustraníkov republikánov v oboch komorách zákonodarného zboru, Kongresu.

Hoci nie vždy a vo všetkom s ním súhlasili, vládlo sa mu ľahšie, než keby aspoň jednu komoru ovládali demokrati.

A práve o to sa v utorok Demokratická strana snaží. V Snemovni reprezentantov mala naposledy väčšinu v roku 2011 a v Senáte v roku 2015. Čo by utorkové víťazstvo demokratov znamenalo pre Trumpa?

"Väčšina ľudí pri tejto otázke pomyslí na impeachment (zosadenie prezidenta). To je však nepravdepodobné," napísal denník Washington Post a vysvetlil zložitosť procesu odvolávania prezidenta.

Demokrati by na to potrebovali väčšinu v oboch komorách Kongresu, čo podľa predvolebných prieskumov nie je pravdepodobné. Navyše, líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová pred časom uviedla, že impeachment nie je ich prioritou.

Čo môžu demokrati dosiahnuť?

To, čo demokrati môžu dosiahnuť, je posun vpred vo vyšetrovaní napojenia Trumpa na Rusko či zákonnosti a férovosti jeho podnikania. Nové dôkazy a dominancia takých vyšetrovaní v médiách by mohli značne ovplyvniť Trumpov pokus o znovuzvolenie v roku 2020.

Na to, aby mohli demokrati kontrolovať prijímanie zákonov a blokovať rozhodnutia prezidenta, by však potrebovali väčšinu v oboch komorách, čo nie je pravdepodobné.

"Očakávajte patovú situáciu. Ak budú proti sebe bojovať demokratická Snemovňa a republikánsky Senát, ťažko uvidíme prijatie nejakej zásadnej legislatívy," upozornil denník Washington Post.

V predvolebnej kampani dominovali témy ako systém zdravotného poistenia, kontrola zbraní a imigračná politika.

01 - Modified: 2024-04-12 15:19:10 - Feat.: - Title: O život prišli dvaja generáli. Iránska vyhrážka Izraelu je skutočná, tvrdí Biely dom 02 - Modified: 2024-04-10 05:11:52 - Feat.: - Title: Je to nezmysel. Biely dom odmietol ruské vyšetrovanie podpory terorizmu zo strany Západu 03 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-04-01 21:02:00 - Feat.: - Title: Izraelské kroky k zákazu al-Džazíry sú znepokojujúce, reaguje Biely dom 05 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:28