StoryEditor

Páchateľov je možné usvedčiť aj cez internet

05.11.2018, 22:54
Digitálne stopy sa stávajú bežným dôkazným prostriedkom, ktorý môže rozhodnúť náročný súdny spor.

Pri veľkom množstve trestnej činnosti páchatelia využívajú moderné technológie. Či už sa dorozumievajú pomocou mobilov alebo internetu, môžu po sebe zanechať elektronické stopy. Tie môžu viesť až k dolapeniu páchateľa. Digitálne stopy sa využívajú v trestnom konaní čoraz viac. Napríklad používanie záznamov z družíc na dokazovanie v špecifických právnych sporoch sa pomaly presúva z roviny sci-fi do reality súdnych siení.


Družice v trestnom procese
Pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa do médií dostala informácia, že polícii pomohli satelitné snímky. Američania, ktorí zábery z družice údajne poskytli slovenským úradom, túto informáciu nepotvrdili. Podľa odborníkov na súdne dokazovanie však tento scenár nie je tak celkom nepravdepodobný. „Pokiaľ sa zamýšľame čisto teoreticky, ak by bola dostatočne zdôvodnená požiadavka na poskytnutie súčinnosti tohto charakteru, dáta zo satelitov by sa mohli stať za istých okolností dostupné pre orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol David Dvořák z Asociácie kybernetickej bezpečnosti.


Samotné procesné hľadisko by zahŕňalo nutnosť komunikovať – medzi Slovenskom a štátom, poskytujúcim snímky, ktoré by mali pomôcť pri riešení právneho prípadu – na bilaterálnej úrovni. „Nie je to teda sci-fi,“ dodáva Dvořák k možnosti použiť satelitné snímky v trestnom konaní.


Ako príklad uvádza zmiznutie malajzijského lietadla MH370. Stroj sa v roku 2014 nečakane stratil z radarov bez akejkoľvek stopy. Pri hľadaní vtedy asistovala aj britská satelitná spoločnosť Inmarsat a práve jej družice identifikovali možné miesto dopadu lietadla.

„Medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu výrazne pomohli údaje z družíc spoločnosti Inmarsat,“ potvrdzuje Dvořák. Napriek enormnej snahe vyšetrovateľov sa zmiznutie vyšetriť doteraz ne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:16