TASR - Adriána Hudecová
StoryEditor

Hovoril, že Kiska by mal skončiť. Napokon končí samotný sudca

01.11.2018, 19:34
Autor:
klkl
Sudca tvrdí, že rozhodoval nestranne a nezaujato.

Sudca Miroslav Radačovský z popradského okresného súdu minulý týždeň rozhodol v kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove, v ktorej vystupoval aj prezident Andrej Kiska. Sudca rozhodol v prezidentov neprospech. 

Pre médiá neskôr hovoril o tom, že na mieste prezidenta by skončil. „Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, by zistil všetky skutočnosti a súvislosti tak ako ja, vzdám sa funkcie prezidenta republiky, nebudem sa uchádzať o žiadnu inú politickú funkciu, odídem do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“ povedal Radačovský.

Reakcia prezidenta Kisku:

​Za svoje vyjadrenia si odniesol vlnu kritiky od verejnosti, prezident ale aj ministra spravodlivosti. Podľa inofmrácií Plus 7 dní sa napokon funkcie rozhodol vzdať samotný sudca. 

"Vo veci som postupoval objektívne, nestranne a som presvedčený, že rozhodol som zákonne a v súlade so zásadou spravodlivosti.... v rámci sebareflexie  čestne prehlasujem, že po vypracovní rozsudku v tejto veci, t.j. po uplynutí lehoty 30 dní, písomne oznámim prezidentovi republiky, že sa vzdám funkcie sudcu,“ cituje Plus 7 dní z údajného listu, ktorý poslal sudca ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi. 

Kontroverzný sudca

So sudcom Radačovským je spojená aj drogová kauza. V jeho aute našli v lete 1999 pri cestnej kontrole 18 skladačiek so 16,8 gramami kokaínu a nelegáne držanú zbraň.

Súdny spor sa ťahal 12 rokov, počas ktorých ho žilinský súd trikrát uznal vinným. Súd ho napokon v roku 2012 oslobodil. Ako vtedy uviedla hovorkyňa súdu, skutky v konkrétnej situácii neboli trestnými činmi. 

O čo v kauze ide

Prezident Kiska ešte v roku 1999 kúpil pozemky vo Veľkom Slavkove, ku ktorým sa po takmer dvadsiatich rokoch prihlásil Ján Franc. Ten tvrdil, že Kiska pozemky získal nezákonne. 

Kiska deklaroval, že kúpil pozemok od istého človeka a nemal najmenšiu predstavu, že by na ňom bola akákoľvek ťarcha.

​Obžaloba v šak v súdnom konaní viackrát spochybnila dobrú vieru, na základe ktorej mal prezident predmetné pozemky nadobudnúť, a upozornila na neochotu vydať listiny potvrdzujúce vlastníctvo. "Žalovaný síce nemá zákonnú povinnosť vydať príslušné listiny, keď to však odmieta, vyvoláva to podozrenie, že nie je v jeho záujme tieto dokumenty vydať a je to v rozpore s dobrou vierou, ktorú deklaroval," konštatovala právna zástupkyňa Mária Kozáková. Ďalej zdôraznila, že Kiska mal podpísať kúpnu zmluvu bez listu vlastníctva, so škrtancami priamo v texte a so záväzkom, ktorý je nesplniteľný.

Ku kúpe daného pozemku došlo podľa prezidenta na základe inzerátu asi pred 16 rokmi. S manželkou si chceli postaviť rodinný dom a hľadali vhodný priestor. „Pán, ktorý zastupoval firmu, mi ponúkol, že oproti pozemku by mohol byť na predaj nejaký ďalší, je to síce v extraviláne, lúky, pasienky, ale možno do budúcna by to mohol byť celkom dobrý pozemok pre nejaký podnikateľský zámer. Spýtal som sa na cenu, tá bola akceptovateľná, tak som povedal, že to kúpim,“ objasnil na sociálnej sieti Kiska.

Podľa jeho slov absolútne netušil, že by s pozemkom mohol byť akýkoľvek problém, a že po 16 rokoch pôjde kvôli tomu na súd.

01 - Modified: 2024-04-24 14:10:06 - Feat.: - Title: Radačovský vypustil v europarlamente bielu holubicu, mal ju skrytú v taške pod sakom 02 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:48