TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kočner má v koalícii stále svojich ľudí, tvrdia sulíkovci

31.10.2018, 13:34
Autor:
redred
Strane SaS je podozrivé, prečo vládna koalícia inak posudzuje ich návrh, aby parlament zrušil aj milosť voči Marianovi Kočnerovi.

Členovia vládnej koalície miesto základnej spravodlivosti zrozumiteľnej pre všetkých ponúkajú verejnosti formalistické argumenty, prečo omilostenie Mariana Kočnera nebohým prezidentom Michalom Kováčom nemožno zrušiť. Tvrdí to strana SaS vo svojom najnovšom stanovisku k milosti pre Kočnera.

Keď pre niekoľkými mesiacmi vládna koalícia spojila zrušenie Mečiarových amnestií so zrušením milosti prezidenta Kováča svojmu synovi, mali sme podozrenie, že v pozadí tohto úmyslu nie je spravodlivosť, ale perfídny pokus odradiť nás od hlasovania. Napriek tomu sme za návrh ústavného zákona a zmenu ústavy hlasovali. Mečiarove amnestie boli brutálnym zneužitím práva a pošliapaním spravodlivosti," píše sa v stanovisku SaS. 

​Podľa vyhlásenia bolo strane SaS podozrivé, prečo vládna koalícia inak posudzuje ich návrh, aby parlament potom zrušil aj milosť voči Marianovi Kočnerovi.

Veď Kočner čelil rovnakému podozreniu v kauze Technopol, ako Michal Kováč mladší. Dnes sem si už istí, že za právnymi kľučkami a výhovorkami sa skrývalo to, že Kočner bol blízkym človekom niektorých vysokých politikov Smeru-SD. Práve z tohto výsadného postavenia mu plynula beztrestnosť na jeho špinavé obchody. A dnes, keď sme do Národnej rady SR predložili návrh na zrušenie aj Kočnerovej milosti v kauze Technopol, čím ho z hľadiska práva chceme dať na roveň Michalovi Kováčovi mladšiemu, znova sa ozývajú hlasy na jeho obranu a znova padajú falošné argumenty spochybňujúce legitímnosť tohto kroku," dopĺňa sa v stanovisku.

"Stále má v koalícii svojich ľudí"

Podľa liberálov má Marian Kočner v koalícii stále svojich ľudí, svojich ochrancov.

„Obraciame sa však na tých poslancov vládnej koalície, ktorí nemajú s väzneným Kočnerom nič spoločné, ktorých Kočner nijako nedrží v hrsti, aby sa znova pridali na stranu spravodlivosti a náš návrh podporili. Ak si nezaslúžil milosť Kováč mladší, ktorý ju využil na to, aby sa očistil pred nemeckým súdom, nezaslúži si ju ani Marián Kočner, ktorý sa s ním len pasívne zviezol," píše sa v stanovisku.

Návrh SaS pred pár dňami spochybnil poslanec Most-Híd Peter Kresák. Parlament vlani zrušil amnestie Vladimíra Mečiara aj milosť prezidenta Kováča svojmu synovi v súvislosti s kauzou Technopol. Tu však podľa Kresáka išlo o priameho príbuzného hlavy štátu, preto možno hovoriť o zneužití právomocí verejného činiteľa, respektíve o podozrení z takéto zneužitia.

"V prípade milosti danej iným osobám takýto dôvod nevidím. Myslím si, že nie je možné, ani právne správne púšťať sa do rušenia milostí, kde nie je preukázané podozrenie, že by došlo k zneužitiu právomocí verejného činiteľa. Nie som náchylný v tomto momente niečo také podporiť, bez ohľadu na to, koho sa to týka. Tých milostí v danej kauze bolo udelených viac," argumentoval.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:17