TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kiska chce účelovo škodiť. Prekrútil fakty, reaguje na prezidenta Pellegrini

27.10.2018, 13:17
Autor:
chocho
Podľa premiéra dostal prezident od tajnej služby 12 správ z rôznych rokov.

"Veľmi ma mrzí, ako účelovo niekto, keď chce škodiť Slovenskej republike a vláde, takto prekrúti fakty a takto prekrúti veci," vyhlásil premiér Peter Pellegrini v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Reagoval na tvrdenie prezidenta Andreja Kisku, ktoré uverejnil Denník N, že správy SIS ukazujú prepojenie mafie na najvyššie miesta štátu.

Kiska dostal 12 správ

Podľa premiéra dostal prezident od tajnej služby 12 správ z rôznych rokov. Pellegrini spomenul aj roky 2000 či 2011, teda aj z období, kedy nebol pri moci Smer.

"A tento sumár správ prezident označil pompézne, že dostal sumár SIS o prepojení vlády na mafiu," povedal predseda vlády a odmietol takéto tvrdenie.

Opýtal sa, či aj v súvislosti s piatkovým rozhodnutím súdu týkajúceho sa pozemkov vo Veľkom Slavkove, o ktoré sa Kiska sporil, má žiadať od SIS správu o podozreniach z existencie pozemkovej mafie v podtatranskej oblasti.

"Ak dostanem v správe takéto sumárne informácie, že naozaj pod Tatrami pôsobili mafie, ktoré fiktívne prepisovali pozemky a potom ich predávali bonitným klientom, mám pompézne vyhlasovať o prepojení prezidenta na pozemkovú mafiu? Bolo by to fér?" rečnícky sa opýtal premiér. Pripustil, že správu od SIS bude chcieť.

Prezidenta žiada, aby účelovo nedezinterpretoval a takýmoto spôsobom nezneužíval informácie, ktoré dostáva. "Trápi ma, že prezident neustále vytvára negatívny obraz Slovenskej republiky, a to aj v zahraničí," skonštatoval Pellegrini. Rázne odmietol, že by vládu niekto riadil.

Zároveň však pripustil, že k nekalej činnosti pri agrodotáciách či DPH dochádzalo a že prišlo k zlyhaniam v polícii, na prokuratúre či v platobnej agentúre. No zároveň zdôraznil, že sa tak už v súčasnosti nedeje.

Reakcia Kisku na rozhodnutie v kauze Veľký Slavkov:

Maďaričovo zdvôvodnenie bolo účelné

Vyjadril sa aj k odchodu exministra kultúry a zakladajúceho člena Smeru Mareka Maďariča zo strany aj z vládnej koalície. "Prekvapivejší bol odchod Madariča z postu ministra kultúry," skonštatoval premiér s tým, že to vyvolalo väčšie vášne.

"Ja už odvtedy vnímam, že sa mentálne od strany vzďaľoval," povedal Pellegrini. Odmietol jeden z hlavných dôvodov, ktoré Maďarič pre svoj odchod uviedol, že mu prekáža šéf SNS Andrej Danko, ktorý chce na Slovensku presadzovať štýl politiky ako Viktor Orbán v Maďarsku a odklon od Európskej únie.

"Skôr sa mi zdá, že to zdvôvodnenie pána bývalého ministra mi príde také učelné," vyhlásil Pellegrini. "Pretože vláda má jasne vytýčenú zahraničnú politiku," dodal.

Danko sa tak vyjadril v rozhovore pre Nový čas. Maďarič podľa predsedu vlády možno využil tento rozhovor, aby mal konkrétny moment, aby mohol opustiť Smer a koalíciu.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:17