StoryEditor

Macron v Bratislave prekvapil otvorenosťou. Zavítal medzi bežných ľudí, nemal problém ani s našou opozíciou

27.10.2018, 00:06
Autor:
TASRTASRredred
Francúzsky prezident verí v Európsku úniu, ktorá je podľa neho veľmi silný politický projekt.

Výzvy ako klimatická zmena, migrácia alebo aj inovácie v oblasti technológií, ktorým Európa v súčasnosti čelí, sa nedajú riešiť na národnej úrovni, povedal v piatok v Bratislave francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Európsky projekt patrí ľuďom a preto potrebujeme diskusiu, aby sme boli schopní preklenúť medzery,“ povedal prezident počas diskusie s občanmi na tému Formovanie budúcnosti Európy. Zdôraznil i potrebu aktívnej mladej generácie v boji za slobodu, mier a ochranu európskych hodnôt.

​Francúzsky prezident verí v Európsku úniu, ktorá je podľa neho veľmi silný politický projekt. "Ak sa pozrieme na najväčšie výzvy súčasnosti, Európa je na najlepšej ceste sa s nimi vyrovnať," povedal.

Zdôraznil však potrebu jednoty a spolupráce, pretože problémy ako klimatická zmena, migrácia alebo digitalizácia sa nedajú riešiť na úrovni jednotlivých štátov. Macron upozornil i na spoluprácu v rámci NATO, ktorá má dôležitú úlohu pri ochrane hraníc.

Prezident sa vyjadril aj k budúcoročným voľbám do Európskeho parlamentu a voľbám do národných parlamentov. "Nedajme priestor tým, ktorí chcú európsky projekt rozložiť alebo zabiť," povedal. Určitá dávka kritiky je podľa neho potrebná, ale len s cieľom zlepšenia súčasného stavu.

Prezident Macron poukázal na politickú situáciu v Poľsku a v Maďarsku, kde sa k moci dostali pravicové a nacionalistické politické strany. Týmto výzvam je podľa neho potrebné čeliť a podať ľuďom pravdivé informácie.

Diskusia v Bratislave bola súčasťou iniciatívy francúzskeho prezidenta, ktorý sa takouto formou zaujíma o názory občanov EÚ. Slovenská republika dostala túto možnosť ako jediná z krajín vyšehradského regiónu. Podujatie pripravila mimovládna organizácia GLOBSEC za podpory iniciatívy #MYSMEEU

Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave a hlavného mesta SR Bratislavy.

01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:08