HN/Peter Mayer
StoryEditor

Radičová ostro kritizovala Danka: Je to zásadný problém, devalvuje vzdelávanie na Slovensku

26.10.2018, 00:00
Iveta Radičová pre HN poukazuje na problémy s utajením rigoróznej práce Andreja Danka.

Bývalá premiérka a akademička Iveta Radičová považuje utajenie rigoróznej práce Andreja Danka za vážny prehrešok.

Andrej Danko na konci septembra tvrdil, že jeho práca nikdy nebola utajená:

"Ide o zásadný poblém"

„Ide o zásadný a vážny problém, ktorý devalvuje akademickú pôdu a vzdelávanie na vysokých školách na Slovensku,“ ostro zhodnotila pre HN expremiérka problematiku okolo rigoróznej práce súčasného šéfa parlamentu Andreja Danka.

Kauza je v súčasnosti naďalej nevysvetlená a v prípade sa objavuje čoraz viac nejasností.

Samotný Danko totiž krátko po medializovaní pochybností okolo nadobudnutia titulu JUDr. prikázal na banskobystrickej univerzite Mateja Bela utajiť vlastnú rigoróznu prácu.

Za jej sprístupnenie dokonca apelovalo aj vedenie samotnej školy, študenti ale aj odborná verejnosť.

"Hovorí to niečo aj o univerzite"

Iveta Radičová má problém práve so samotným utajením práce. „Samotný vysokoškolský zákon uvádza, čo má rigorózna práca obsahovať a obnášať a okrem vedeckého prínosu musí obsahovať aj časť aplikácie pre prax. Môžete mi vysvetliť, ako sa niečo takéto dá, ak prácu utajíte?“ pýta sa expremiérka.

„Hovorí to niečo aj o univerzite, ktorá bola prístupná dodatočnému podpísaniu licenčnej zmluvy podľa nového zákona, ktorá ale rieši autorské práva, a pozor, to neznamená možnosť utajenia práce. “ prizvukovala Radičová.

Práca, ktorú mal šéf parlamentu napísať v roku 2000 vyvoláva viacero otáznikov. Ide najmä o fakt, že rok pred Dankom jedna zo študentiek a budúcich právničiek Emília Shakkour obhajovala svoju rigoróznu prácu na Univerzite Komenského pod názvom „Verejná správa a jej charakteristické črty“ s počtom strán 72.

Rovnakej téme aj s rovnakým rozsahom sa venoval aj Danko, no na Univerzite Mateja Bela. Napriek tomu, že magisterský stupeň vyštudoval práve v hlavnom meste na Univerzite Komenského.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:16