StoryEditor

Minister spravodlivosti podáva pre zmiznutý spis trestné oznámenie, v kauze vystupujú Kočnerovi známi

23.10.2018, 12:12
Autor:
klklTASRTASR
Chýbajúca časť spisu sa podľa Gála bude dať rekonštruovať.

Minister Gábor Gál navštívil v súvislosti s medializovanými informáciami o chýbajúcej časti spisu v kauze Technopol Okresný súd Bratislava I. Minister pripustil, že možno bude nutné vyvodiť vo veci osobnú zodpovednosť.

"Ja sám vo veci podávam trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," uviedol na svojom Facebooku.

Zároveň priniesol dobré správy, že spis nie je úplne stratený. "Chýbajúcich tristo strán vieme rekonštruovať, nakoľko spis sme mali v marci aj na Ministerstve spravodlivosti, kde sme urobili fotokópie," uzavrel minister.

Je to podozrivé

Potvrdil, že zo spisu chýbajú strany 43 až 330, čo na nich bolo, nie je zrejmé. Minister si myslí, zmiznutú časť musel niekto pravdepodobne vziať, do kontaktu s ním malo prísť "veľa" ľudí.

"Mohlo sa stať a v minulosti sa už stalo, že časť spisu sa našla niekde v inom spise, že zlyhá ľudský faktor, ale toto je pre mňa trošku podozrivé, že chýba tá časť spisu, ktorá môže byť pre vec veľmi významná," skonštatoval.

Šéf rezortu nevylučuje v prípade vyvodenie osobnej zodpovednosti. Nie je mu jasné, prečo zo strany kompetentných už trestné oznámenie nepadlo.

Predsedníčka súdu podľa jeho slov nevidela na takýto krok dôvod, keďže podobné prípady sa mali stať aj v minulosti a spis možno nahradiť a rekonštruovať. "Nemyslela si, že to je dôležité," doplnil. Nevylúčil, že sa teraz preverí úplnosť spisov z ostatných káuz, v ktorých figuruje podnikateľ Marian Kočner. 

Riešili disciplinárne konanie

Ministerstvo spravodlivosti spisom disponovalo pre disciplinárne konanie proti sudkyni Miriam Repákovej. "Návrh na začatie disciplinárneho konania bol podaný na základe podnetu advokátskej kancelárie TaylorWessing. Menovaná sudkyňa mohla porušiť povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato, čím sa mohla dopustiť závažného disciplinárneho previnenia," píše v stanovisku zaslanom HNonline hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Minister pre pochybnosti navrhol, aby disciplinárny senát rozhodol o vine sudkyne Repákovej a uložil jej disciplinárne opatrenie. 

Na chýbajúci spis v kauze Technopol Servis upozornil denník Sme. 

Kočnerovi blízki

Prokuratúra zaistila nehnuteľnosti spoločnosti Technopol za 20 miliónov eur vrátane rovnomenného vežiaku v bratislavskej Petržalke, ktorý majú ovládať blízki stíhanému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. 

Polícia v tejto kauze Technopol obvinila piatich ľudí a jednu firmu, má isť o Kočnerových známych.

​Z najnovšieho zápisu v katastri nehnuteľností vyplýva, že prokurátor Maroš Žilinka nehnuteľnosti zaistil 13. júla. Podľa denníka Sme sa tu objavila aj informácia, že nehnuteľnosti sú na dosah schránkovej firmy Midas Investments, ktorá sa objavuje v mnohých obchodoch podnikateľa. Ten popiera, že by ju vlastnil.

Skupina ovládla Technopol v roku 2016 na základe akcií, ktoré sa objavili v rukách firmy Aarow podnikateľa Jozefa Dučáka ml.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2024-01-03 13:37:28 - Feat.: - Title: Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na exministra spravodlivosti Gábora Gála 03 - Modified: 2023-10-02 09:21:14 - Feat.: - Title: Myslel som, že návrat Fica ľudia nedovolia, hovorí otec zavraždeného novinára Kuciaka 04 - Modified: 2023-05-17 17:33:28 - Feat.: - Title: Advokát Kamenec: Prokurátori pri doživotí pre Kočnera tvrdia, že je nebezpečný pre spoločnosť 05 - Modified: 2023-03-17 09:08:31 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi. Predvolaní boli štyria svedkovia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:13