StoryEditor

Súd priznal dovolenku aj živnostníkom

22.10.2018, 23:28
Prelomové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ o dovolenke pre živnostníkov by sa malo preniesť aj do práva na Slovensku. Inšpektoráty práce idú po firmách, ktoré skrývajú pracovný pomer za živnosť.

Súdny dvor Európskej únie rozhodol v prípade King, že samostatne zárobkovo činné osoby, teda živnostníci, majú po splnení niektorých podmienok nárok na rovnakú dovolenku ako štandardní zamestnanci. Podstatou, o ktorej Súdny dvor rozhodoval v tomto prípade, bolo, či občan Spojeného kráľovstva známy pod menom King má právo na čerpanie a preplatenie nevyčerpanej dovolenky napriek tomu, že pre firmu pracoval na základe obchodnej zmluvy.

Jeho práca však spĺňala všetky podmienky pracovného pomeru.


Podľa tohto rozsudku „živnostníci, ktorých práca vykazuje znaky závislej práce zamestnanca, majú pri skončení zmluvy nárok na štvortýždňovú dovolenku alebo na preplatenie nevyčerpanej časti dovolenky,“ vysvetľuje Veronika Pázmányová, vedúca advokátka v advokátskej kancelárii Glatzova & Co.


Rozhodnutie kvitujú najmä živnostníci. Oveľa menej sú však z neho nadšené firmy, ktoré majú obchodné zmluvy so živnostníkmi spĺňajúcimi zákonné podmienky závislej práce. Ešte intenzívnejšie než doteraz po nich pôjde inšpekcia práce. „Inšpektoráty práce evidujú prípady, v ktorých fyzické osoby vykonávali závislú prácu na základe rôznych príkazných či mandátnych zmlúv, napriek tomu, že ich práca mala všetky znaky závislej práce,“ potvrdzuje Marek Heinrich, hovorca Inšpektorátu práce v Bratislave.


Skrývanie faktického pracovného pomeru za zásterku živnosti je pritom na Slovensku bežné. „Je to tak napriek tomu, že predstavuje nelegálnu prácu, za ktorú hrozí pokuta nielen spoločnosti, ale aj samotnému živnostníkovi,“ uvádz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 04 - Modified: 2024-03-15 12:46:35 - Feat.: - Title: Živnostníci nepotrebujú od štátu dotácie, skôr odborné poradenstvo, vraví viceprezident zväzu Palenčár 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:56