StoryEditor

Ronald nemal s vraždou nič spoločné, hovorí matka volavky z kauzy Kuciak

20.10.2018, 18:21
Mladík však to, že jeho rodinu a jeho samotného spájajú s vraždou, neuniesol. V stredu večer sa obesil.

Ronald Rigó, dvadsaťštyriročný mladík z Kolárova na južnom Slovensku, sa v polovici septembra spoznal na identikite, ktorý zverejnila prokuratúra. Na kresbe mal byť muž, ktorý sa v čase vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky pohyboval na mieste činu. Asi mesiac potom ho našla jeho matka obeseného.

Rigóovi - ktorému dodnes polícia nepreukázala, že by mal s vraždou čokoľvek spoločného - to prišlo divné, ale hovoril si, že je to zhoda náhod, že sa v identikite vidí. Lenže o dva týždne neskôr v noci do domu jeho matky vtrhla zásahovka a Rigóa rovnako ako priateľa jeho matky Miroslava Marčeka zatkla. Práve kvôli vražde novinára.

​Kým Marček je vo väzbe a obvinený z podielu na vražde, kedy na miesto činu priviezol vraha, Rigóa policajti hneď ráno prepustili. Mladík však to, že jeho rodinu a jeho samotného spájajú s vraždou, neuniesol. V stredu večer sa obesil.

"Ronald nemal s vraždou nič spoločné, nie je žiadny zločinec. S mojím partnerom (Miroslavom Marčekom), s ktorým som bola krátko, sa ani nepoznali. Ronald bol nešťastný potom, čo bol s vraždou spojený," tvrdí matka Martina Rigóová.

Svojho syna našla v podkroví domu obeseného práve ona. Ronald sa pred rokom a pol presťahoval do najmladšej slovenskej obce Dedina Mládeže na sútoku Malého Dunaja a Váhu päť kilometrov severne. Ešte pred dvoma dňami tu natieral jednotlivé miestnosti domu, kde žil a odkiaľ dochádzal za priateľkou do Žiliny.

"Vo veci sme začali trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu usmrtenia. Lekár na mieste predbežne vylúčil cudzie zavinenie a na presné určenie smrti nariadil urobiť pitvu," komentovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Identikit zverejnil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v polovici septembra. Potom úrad priznal, že išlo o cielenú provokáciu vyšetrovateľov. Respektíve že na zverejnenie identikitu "boli taktické dôvody".

"Išlo o konkrétnu osobu, ktorá sa nachádzala v blízkosti podozrivých páchateľov," uviedla potom polícia s tým, že nebude potvrdzovať, či išlo o rodinného príslušníka jedného z obvinených. A hoci slovenská polícia nikdy priamo nevysvetlila, či od začiatku vedela, koho má na identikite nakresleného, ​​jej kroky tomu nasvedčujú.

Rigó nebol prvý, kto bol podľa podobizne rozpoznaný

Ten identikit človeka, ktorého hľadala polícia, pretože mal mať niečo spoločné s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, mu absolútne zmenil život. Jeho príbuzní ho na zverejnenej kresbe spoznali a rovnako tak kolega z práce Štefan, ktorý ihneď išiel a na políciu udal: Miroslav Č., štyridsaťdva rokov, pôvodom z Veľkej Mače, kde sa vražda stala. Príležitostný robotník na stavbách, človek, ktorý potrebuje peniaze a holduje alkoholu. Čakal, že bude slávny - pomôže vypátrať vraha novinára a ešte k tomu dostane milión eur, ktorý vtedajší premiér Robert Fico vypísal ako odmenu za informáciu vedúcu k zabijakovi.

"S vraždou nemám nič spoločné, ani polícia ma nekontaktovala, na žiadnom výsluchu som nebol," dušoval sa novinárom Miroslav Č., muž, ktorý sa odsťahoval aj s rodinou do Českej republiky, konkrétne do Ostravy, kde ho ľahko vypátrali novinári.

Slovenská polícia už vtedy príliš aktívna nebola. Miroslava, ktorý bol policajnej kresbe skutočne nápadne podobný, nehľadala, hoci jeho meno rezonovalo vo všetkých médiách.

Tento detail ukazuje, že už vtedy pre policajtov nebolo prioritou vyšetrovať každý tip a preverovať každého, kto by mohol byť kresbe podobný.

"Vysvetlenie je jediné - vedeli, koho na kresbe majú a že po ňom vlastne nechcú ani pátrať, len potrebujú, aby sa páchatelia zľakli, začali hovoriť, robiť chyby a vraždu začali napríklad riešiť po telefónoch," hovorí skúsený český kriminalista. Slovenská polícia ani teraz nechce podrobne komentovať, ako to v skutočnosti s identikitom bolo a prečo Miroslav Č. nikdy nebol na výsluchu.

Nedobrovoľná volavka

Mlčí aj o tom, prečo sa druhý muž, ktorý bol z kresby ľuďmi poznaný, Ronald Rigó, stal pravdepodobne nedobrovoľnou policajnou volavkou, a neskôr si dokonca vzal život. "Okolnosti vyšetrujeme, aby sme vylúčili cudzie zavinenie. Viac k prípadu teraz hovoriť nebudeme," povedala stroho druhá policajná hovorkyňa v Nitre Renáta Čuháková.

To, že Rigó poslúžil ako "volavka", naznačil už pred dvoma týždňami špeciálny prokurátor vo svojom vyhlásení, ako sa zverejnenie identikitu v médiách vyplatilo. Lenže vtedy ešte nebolo známe, že muž z kresby je syn partnerky jedného z obvinených, a teda osoba blízka údajným páchateľom. "Po zverejnení identikitu začali podozriví medzi sebou viac komunikovať, čo vyšetrovateľom ešte viac potvrdilo a posilnilo dôkazy," vyhlásil prokurátor.

Rigó, ktorého komando zadržalo v noci na štvrtok 27. septembra zhruba okolo štvrtej hodiny rannej v dome jeho matky v Kolárove (spolu s Miroslavom Marčekom), bol vôbec prvým z ôsmich zadržaných, ktorého polícia ráno prepustila; hneď dopoludnia po pár hodinách, zatiaľ čo hlavných podozrivých celé dni vypočúvala.

Psychológovia tvrdia, že hoci nie je jasné, prečo sa Ronald Rigó obesil, je evidentné, že mladík neuniesol tlak udalostí posledných týždňov. "Spúšťačom skratkovitej reakcie mohlo byť to, že bol zverejnený identikit, on sa na ňom spoznal alebo že bol vôbec on alebo jeho najbližší spájaní s vraždou. Samozrejme tiež nevieme, či na neho nebol i tlak obvinených, príbuzných. Každopádne je to reakcia človeka, ktorý psychicky neustál situáciu, ktorá vznikla," uvádza skúsený psychológ a zakladateľ Linky dôvery Rostislav Nesnídal.

Z vraždy novinára polícia obvinila zatiaľ štyroch ľudí. Bývalého policajta Tomáša Szabóa, ktorý údajne strieľal, jeho bratranca Miroslava Marčeka, ten ho na miesto vraj priviezol, a ďalej podnikateľov Zoltána Andruskóa, ktorý mal zabijakov najať. Poslednou obvinenou je prekladateľka Alena Zsuzsová z Komárna, práve ona si u Andruskóa mala vraždu objednať.

Kto stál za obvinenou Zsuzsovou, zatiaľ nie je jasné. Polícia podozrieva kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý sa Kuciakovi pred vraždou vyhrážal kvôli jeho novinárskej práci, poznal sa osobne so Zsuzsovou. Čoby objednávateľa ho označil Andruskó, ktorý s políciou spolupracuje. Kočner zatiaľ obvinený nebol.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:28