StoryEditor

Problém u Lišku? Audit odhalil prezamestnanosť

19.04.2005, 00:00
Podľa Boroša na ministerstve a Generálnom štábe boli viaceré činnosti zbytočne zdupľované, problémy boli aj v nejasných kompetenciách medzi niektorými zložkami. Rezort obrany tieto nedostatky priznáva, nová organizačná štruktúra, ktorá začne fungovať od januára 2006, ich má však odstrániť.

Prepúšťaniu sa rezort obrany podľa všetkého nevyhne. "Je tam prezamestnanosť. Potvrdil sa trend, ktorý pretrváva aj na iných ministerstvách," skonštatoval pre HN Pavol Boroš zo spoločnosti S & K Management Systems, ktorá na MO vykonala audit. Rezort obrany zatiaľ tají, koľko ľudí bude musieť odísť. Konkrétne čísla nechce zverejniť ani audítor, ktorý na rezorte analyzoval vzorku zhruba 3-tisíc zamestnancov.
Zbytočný audit?
Audit, za ktorý ministerstvo zaplatilo 8,1 milióna Sk, odhalil najväčšie problémy v rezorte: informačné toky, plánovanie a organizácia práce. "Ľudia sa najčastejšie sťažujú na to, že najviac času trávia rôznymi podpornými činnosťami, to znamená byrokraciou a administratívou, potom riadením ako takým a až nakoniec úlohami, na ktoré boli primárne zamestnaní," upozorňuje Škultéty. Podľa Boroša na ministerstve a Generálnom štábe boli viaceré činnosti zbytočne zdupľované, problémy boli aj v nejasných kompetenciách medzi niektorými zložkami. Rezort obrany tieto nedostatky priznáva, nová organizačná štruktúra, ktorá začne fungovať od januára 2006, ich má však odstrániť. "Tá jasne zadefinuje kompetencie a zodpovednosť jednotlivých útvarov, sekcií a oddelení," dodal Škultéty. Exminister obrany Ivan Šimko však tvrdí, že personálny a organizačný audit bol zbytočný. Vedenie rezortu by podľa neho malo svoju pozornosť sústrediť úplne iným smerom. "Minister by sa nemal prioritne zamýšľať nad vnútornou administratívnou činnosťou rezortu, ale nad tým, čo má jeho rezort zabezpečovať - teda otázky obrany štátu," zdôraznil pre HN.
Bude sa zlučovať
Audit za viac ako 3 milióny Sk sa v týchto dňoch skončil aj na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja. "Dôjde k zlúčeniu niektorých organizačných zložiek," informoval hovorca rezortu László Juhász. Na ministerstve dnes pracuje 319 ľudí. Bude sa aj prepúšťať? O tom rezort zatiaľ mlčí. Viac informácií chce zverejniť dnes.


AKO SKONČILI AUDITY NA MINISTERSTVÁCH
Ministerstvo financií SR
- Na základe auditu (za zhruba 19 miliónov Sk) prepustili 250 z 849 zamestnancov. Ročne tak ušetria približne 15 miliónov Sk.
Ministerstvo vnútra SR - V rámci optimalizácie v oblasti ekonomiky by malo odísť približne 100 zamestnancov. Rezort by mal tento rok ušetriť viac ako 25 miliónov Sk. Za audit zaplatili 31,5 milióna Sk.
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR - Odísť muselo 21 ľudí, ministerstvo tak na mzdách ušetrí 5,5 milióna Sk ročne. Znížil sa aj počet sekcií. Audit stál rezort 4,8 milióna Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:53