Reuters
StoryEditor

Obchody vám drobné vydajú inak: Vymiznú jedno a dvojcentové mince

19.10.2018, 17:00
Obmedzenie používania mincí najnižšej nominálnej hodnoty a zaokrúhľovanie hodnoty nákupu poteší predajcov aj zákazníkov.

Jedno a dvojcentové mince postupne odľahčia peňaženky Slovákov. S návrhom prišiel Zväz obchodu SR, ktorý ho odôvodnil najmä aktuálnymi problémami sektoru obchodu s používaním týchto mincí.

Konzultoval ho s Národnou bankou Slovenska, ktorá k veci zaujala súhlasné stanovisko. Takéto obmedzenie v súčasnosti platí vo viacerých krajinách platiacich eurom, vrátane Holandska či Talianska a skúsenosť malo pred 15 rokmi aj Slovensko. V tom čase išlo o zrušenie 10- a 20- haliernikov.

Podľa slov viceprezidenta Zväzu obchod SR Pavla Konštiaka by malo obmedzenie prínos ako pre obchodníkov, tak i pre zákazníkov. „Máme nedostatok pracovných síl a aj kvôli používaniu jedno- a dvojcentových mincí sa pri pokladniach tvoria dlhé rady, ktoré zdržujú celý proces nákupu,“ objasňuje Konštiak.

Tento krok by podľa jeho slov pomohol obchodníkom, ktorí by nemuseli tráviť večery počítaním a balením mincí, a tiež zákazníkom, ktorým by sa uvoľnilo miesto v peňaženkách.

Národná banka Slovenska je podľa slov Konštiaka v tomto smere ústretová a ďalším krokom je, aby na to pristúpilo ministerstvo financií.

Podľa informácií HN však aj rezort vníma kladnú stránku veci. „Obmedzenie používania jedno a dvojcentových mincí v hotovostnom peňažnom obehu by mohlo priniesť racionalizáciu peňažného obehu nielen pre Národnú banku Slovenska, ale aj pre ostatných účastníkov hotovostného peňažného obehu,“ uviedla hovorkyňa rezortu financií, Alexandra Gogová.

Ak by došlo k obmedzeniu používania týchto mincí, pravdepodobne by sa automaticky začali vynárať otázky aj o úplnom zrušení a vyradení mincí z obehu. Je teda možné, že postupne by došlo k podobnej situácii, ako v prípade 10 a 20 haliernikov. Takýto krok by však musel byť schválený na európskej úrovni.

01 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 02 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 03 - Modified: 2024-02-25 13:00:00 - Feat.: - Title: Slávny biely aligátor musel ísť na operáciu. Ľudia mu do výbehu hádzali desiatky mincí, ktoré prehltol 04 - Modified: 2023-12-21 09:09:03 - Feat.: - Title: Štedrá večera za dostupnú cenu? Máme pre teba kompletný nákupný zoznam s položkami aj cenami, zmestíš sa aj do 50 eur 05 - Modified: 2023-12-12 09:46:26 - Feat.: - Title: Prerod z montážnej dielne na „trendsettera“. Náš sused zažíva rozmach a jeho firmy sa obzerajú aj po Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:44