TASR/Martin Baumann
StoryEditor

UK zabezpečila posudok k stratenej práci. Tá je názvom a rozsahom rovnaká ako Dankova

18.10.2018, 11:12
Autor:
klkl
Stratená práca vznikla rok predtým, ako svoju rigoróznu prácu odovzdal líder národniarov.

Univerzita Komenského v Bratislave má oponentský posudok a spis z rigorózneho konania k práci, ktorá bola obhajovaná na univerzite v roku 1999. Univerzita ešte včera priznala, že samotnú prácu k dispozícii nemá. 

"Dňa 17. októbra 2018 sme za účasti vedúcej Archívu UK, dekana Právnickej fakulty UK a dvoch zástupcov vedenia UK predmetný spis (vrátane oponentského posudku) zaistili, urobili niekoľko kópií a originál uložili do notárskej úschovy," píše v stanovisku Univerzita Komenského. Tá sa momentálne snaží nájsť spôsoby, ako ho legálne zverejniť.

​Práca "Verejná správa a jej charakteristické črty", ktorá bola na UK obhajovaná v roku 1999 má rovnaký názov a rozsah ako rigorózna práca šéfa parlamentu Andreja Danka. Ten svoju prácu obhajoval v roku 2000 na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. 

Danko zisk titulu zatajil

Po tom, ako sa o jeho rigorózne konanie začali zaujímať médiá, nechal Danko svoju prácu v univerzitnej knižnici utajiť. Prístup k nej tak má len veľmi úzky okruh ľudí.

Celá kauza vypukla ešte koncom septembra, kedy sa novinári Denníka N začali zaujímať, kedy a kde Danko a ďalší politici získali svoje vzdelanie. Šéf parlamentu na otázky novinárov neodpovedal a tí jeho rigoróznu prácu nevedeli dohladať v archíve Univerzity Komenského, ktorú si Danko vo svojom životopise píše ako jedinú absolvovanú školu.

Dankove vysvetlenie celej kauzy:

​Následne našli rigoróznu prácu s názvom "Verejná správa a jej charakteristické črty" z roku 2000 v archíve Univerzity Mateja Bela. Jej autorom je Andrej Danko. Univerzita však prácu médiám odmietla poskytnúť na základe Dankovej žiadosti o nesprístupnenie. Tú univerzite poslal krátko na to, ako sa o jeho štúdium začali zaujímať médiá. 

Prácu neutajil

Šéf SNS dodnes okolnosti zisku titulu JUDr. nevysvetlil. Dankov hovorca Tomáš Kostelník v reakcii pre HN uviedol, že Danko svoju prácu neutajil, ale že líder národniarov len "zúžil okruh oprávnených osôb na oboznamovanie sa s prácou. Predseda parlamentu tak umožnil do práce nahliadať výlučne osobám zodpovedným na UMB v Banskej Bystrici."

Kostelník ďalej upozorňuje, že "predmetnú rigoróznu prácu nie je možné absolútne utajiť, podlieha však zákonom platným v roku 2000, a tak musí byť aj posudzovaná." 

Po medializázii celej kauzy vyzývajú šéfa parlamentu na zverejnenie jeho rigoróznej práce opoziční politici ale aj samotná Univerzita Mateja Bela. "Na univerzitu je vyvíjaný tlak zo strany médií, verejnosti i akademickej obce prácu zverejniť, čím by UMB konala protiprávne. UMB je inštitúcia, ktorá dodržiava zákony a ctí si akademické hodnoty, etiku a morálku. Vedenie UMB preto vyzýva Andreja Danka, aby svoju rigoróznu prácu sprístupnil," píše sa v liste rektora adresovanom akademickej obci. 

Čo všetko v kauze Dankovho titulu nesedí?

  • V životopise píše, že vyštudoval len Univerzitu Komenského, tu však podľa dostupných informácií ukončil len magisterské štúdium.
  • Nikde neuvádza, kde a kedy získal titul JUDr.
  • Podľa informácií Slovenskej advokátskej komory, absolvoval šéf NR SR rigorózne konanie (na základe ktorého mu mohol byť udelený titul JUDr.) na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.
  • Túto školu však nespomína ani vo svojom životopise ani vo vyjadreniach.
  • Práca bola v univerzitnej knižnici v Banskej Bystrici dostupná, až kým sa o ňu nezačali zaujímať novinári.
  • Danko tvrdí, že ukončil doktorandské štúdium, za to by však získal titul PhD. Akademický titul JUDr. sa udeľuje za rigorózne konanie.
  • Práca s rovnakým názvom a rozsahom vznikla aj rok pred tým, ako ju mal písať Danko. Nachádzala sa v knižnici Univerzity Komenského, odkiaľ sa stratila. 

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:59