StoryEditor

Fico konečne vypovedal v kauze Gorila. Kedy to bolo, nechce prezradiť

17.10.2018, 17:18
Autor:
pebpeb
Strana Smer odmieta výpoveď expremiéra Roberta Fica na polícii komentovať.

Predseda Robert Fico už vypovedal na polícii v kauze Gorila. Pre denník Sme to potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Otázkou však ostáva, kedy Fico vypovedal. Tökölyová to nekonkretizovala s tým, že sa odvolala na prípravné konanie, ktoré je neverejné.

HNonline oslovil hovorcu Smeru Jána Mažgúta. Ten však povedal, že strana to nebude komentovať. Fico je pritom jediný aktívny politik, ktorý sa v súvislosti s Gorilou spomína. Na otázky týkajúce sa tejto témy odpovedá takmer rovnako: "je to kauza druhej Dzurindovej vlády."

Kauza, ktorá spustila masové protesty

Gorila je údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý sa na internete objavil v roku 2011. Rozoberal úzke prepojenie biznisu s politikou.

Jednou z hlavných postáv údajného spisu má byť finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák, ktorý viedol rozhovory s vplyvnými podnikateľmi a politikmi Pravosť zverejnených informácií sa doteraz nepodarilo potvrdiť, ani vyvrátiť.

A práve tento spis spustil na Slovensku vtedy najväčšie protesty v uliciach od čias Nežnej revolúcie.

V akých súvislostiach sa spomína Fico

Fico bol podľa spisu Gorila v byte na Vazovovej ulici ešte v marci 2006. Pri stretnutí s Haščákom pil kolu.

"Fico hovorí, že v politike je 14 rokov, nie je samovrah a nedá sa po vstupe do vlády predať za 5,50," opisuje stretnutie spis.

„Haščák vymenúva 5 akcionárov Smeru: Juraj Široký, Vladimír Poór, Martin Glváč (Fedor Flašík), Jozef Brhel a Ivan Kiňo. Okrem Glváča a Brhela (Haščák ho ako jediného osobne nepozná) sú to všetko neschopní ľudia,“ píše sa v ňom ďalej

"Haščák sa pýta, ako to vypadá s Jurajom Širokým a Vladimírom Poórom. Fico odpovedá, že so Širokým sa dá, ale s Poórom je to horšie. Haščák rozpráva Ficovi, že oni (Široký, Poór, Kiňo) nie sú zvyknutí na konkurenciu a súťaž na trhu a ich obchodovanie je postavené len na lobingu ("žijú len z lobingu"). Fico sa pýta Haščáka na Širokého," uvádza sa v údajnom spise.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:45