StoryEditor

Lajčákov rezort čelil masívnemu kybernetickému útoku, má za tým byť nadnárodná špionáž

17.10.2018, 10:22
Autor:
klkl
O útoku informoval premiér Peter Pellegrini po rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

Pellegrini na mimoriadnom brífingu po rokovaní Bezpečnostnej rady SR oznámil, že ministerstvo zahraničných vecí čelilo rozsiahlemu kybernetickému útoku zo zahraničia. Predsedu vlády informovalo vojenské spravodajstvo. 

"Slovensko sa stalo cieľom sofistikovanej kybernetickej špionáže," povedal Pellegrini. Útok mal byť smerovaný zo zahraničia.

Útok odhalili príslušníci vojenského spravodajstva a podľa Pellegriniho ho objavili na základe "neštandardného správania sa počítačov v infraštruktúre Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR." 

Šéf rezortu zahraničia Miroslav Lajčák ubezpečil, že útok hackerov nebol vedený na utajované skutočnosti, ktoré "komunikujeme po iných kanáloch, ktoré sú zabezpečené."

"Ide o nadnárodnú sofistikovanú špionážnu organizáciu," priblížil premiér. 

Útok podľa Pellegriniho bol taký sofistikovaný, že umožnil útočníkom sa dostať k dokumentom, ktoré sú ukladané na serveroch a v sieti ministerstva zahraničia. Premiér však nechcel konkretizovať, či sa niekomu podarilo dokumenty získať. "O útoku sme vedeli už istú dobu, tak sa priebežne prijímali také opatrenia, aby Slovenskej republike neboli spôsobené škody."

"Nemôžme dnes bližšie špecifikovať, z ktorej krajiny útok pochádza," priznal premiér. "Ide o nadnárodnú sofistikovanú špionážnu organizáciu, ktorá je schopná prenikať do informačných systémov štátov." Pellegrini dodal, že podobným útokom už čelilo Česko, Nemecko a Veľká Británia. 

"Je dnes nevyhnutné, aby sme začali medzinárodne kooperovať s tímami, ktoré prešetrujú podobné útoky v okolitých krajinách."

"Chcem potvrdiť, že pôsobenie útočníkov v infraštruktúre ministerstva, ich identita a čo je predmetom ich záujmu, je v súčasnosti hlavným cieľom prebiehajúceho dokumentovania," povedal premiér s tým, že vojenské spravodajstvo bude teraz preverovať stav zabezpečenia celej vládnej infraštruktúry. 

Pellegrini ocenil pripravenosť príslušníkov vojenského spravodajstva na odhalovanie kybernetických útokov. Podľa neho sú nevyhnutné masívne investície do kybernetickej bezpečnosti Slovenska. 

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-14 08:35:17 - Feat.: - Title: Opozičná SaS odsudzuje iránsky útok na Izrael. Očakáva reakciu od rezortu zahraničia 03 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:46