Miroslav LajčákTASR
StoryEditor

Lajčák kritizoval Danka: Nechápem jeho potrebu vyznávať lásku Volodinovi

12.10.2018, 14:53
Autor:
klkl
Danko šéfa ruskej Dumy označuje za svojho priateľa a želá si koniec sankcií.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) kritizoval postupy predsedu parlamentu Andrej Danka (SNS). Ten sa na Facebooku verejne chválil priateľstvom so šéfom ruskej Dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý je na sankčných zoznamoch EÚ. 

Lajčákove vyjadrenie z konferencie s názvom "EÚ v roku 2018: Ako môže EÚ uspieť po európskych voľbách?" priniesol portál Euractiv. Lajčák tvrdí, že Dankove vyjadrenia vybočujú zo zahraničnopolitickej orientácie Slovenska.

Danko na summite v Turecku:

„Chcem jasne povedať, že nerozumiem tomu, prečo pán predseda parlamentu až takýmto spôsobom cítil potrebu vyznávať lásku človeku, ktorý je na sankčných zoznamoch. Vybočilo to z rámca, ktorý považujem za zahraničnopolitickú líniu Slovenskej republiky,“ povedal Lajčák o Dankovom stretnutí s Volodinom.

Dankov priateľ

Danko sa s Volodinom stretol v Turecku na euroázijskom parlamentnom summite v Turecku. Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa uvažovalo, že by sa summit mohol uskutočniť v Bratislave.

Šéf dolnej komory ruského parlamentu sa však nachádza na sankčnom zozname EÚ, a tak by ako jeden z kľúčových predstaviteľov projektu do Bratislavy nemohol pricestovať. Summit napokon zorganizovali v Turecku, na ktoré sa sankčný režim EÚ nevzťahuje.

Danko v tejto súvislosti uviedol, že mu je ľúto, že Volodin nemohol pricestovať do Bratislavy a že dúfa, že sankcie už nebudú dlho trvať. "Verím, že sa to čoskoro ustáli a Viačeslava budem môcť privítať aj na Slovensku," napísal Danko v statuse, v ktorom Volodina označil za svojho priateľa. 

Šéf parlamentu svoj postoj zopakoval aj po návrate z Turecka, po tom, čo sa na neho vzniesla vlna kritiky. Ako uvádza v stanovisku, sankcie sú podľa neho neúčinné a mali by ich čo najskôr zrušiť. 

Sankcie by mali byť zrušené

„Každý, kto o sankciách hovorí, by si mal najskôr naštudovať, o čom sú. Sankcie znamenajú určité obmedzenie hospodárskej spolupráce, pričom sú aj tak obchádzané. Sankcie sú ale aj jednostranným obmedzením cestovania. Predstaviteľ Ruskej federácie ísť do EÚ nemôže, to však neplatí opačne.“

V rozhovore pre ruskú agentúru TASS Danko navyše povedal, že si želá návštevu Volodina na Slovensku. "Najviac si však želám, aby prvou krajinou po páde sankcií, ktorú navštívi predseda ruskej Štátnej dumy, bolo Slovensko," povedal.

Viačeslav Volodin je šéfom dolnej komory ruského parlamentu Štátnej dumy a je na sankčnom zozname Európskej únie a je považovaný za blízkeho spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina. Okrem toho má Volodin po anexii Krymu zákaz vstupu do celej Únie.

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:08