StoryEditor

Fico ustúpil Matovičovi. Ten mu odkázal, že má dosť hlasov od fašistov a návrh Smeru nepodporí

12.10.2018, 10:55
Autor:
klkl
šéf Smeru povedal, že pripravili návrh, ktorý podľa neho uspokojí všetkých.

Šéf Smeru Robert Fico oznámil, že pozmenia návrh zastropovania dôchodkového veku tak, že ženy, ktoré vychovávali deti pôjdu do dôchodku skôr. Podľa vlastných slov tak reaguje na často opakovanú požiadavku. 

"Kedže sme si vypočuli isté návrhy, ktoré by sa mohli objaviť, chceme vyjsť v ústrety všetkým," povedal Fico. Na tlačovej konferencii priznal, že na zmenu ústavy, ktorá by stanovila maximálny dôchodkový vek potrebuje aj hlasy opozície. 

"Musím za ne (hlasy opozície, pozn. red.) poďakovať, lebo bez hlasov tento návrh zákona nemá šancu na úspech," povedal Fico. "My si uvedomujeme, že bez opozície nie je možné návrh zákona schváliť," dodal Fico s tým, že chcú vyjsť v ústrety všetkým, ktorí majú záujem návrh podporiť. 

Ustúpili opozícii

Nižší dôchodkový vek pre ženy matky presadzoval najmä Igor Matovič (OĽaNO). Ten tvrdil, že návrh Smeru podporí len v prípade, že tam toto zníženie bude. "Za tejto podmienky sme ochotní podporiť návrh Smeru," povedal Matovič ešte v máji. Jeho podmienkou bolo, aby žena išla do dôchodku o rok skôr za každé dieťa, ktoré dokončí učňovku. 

Dnes Fico oznámil, že pripravili pozmeňujúci návrh, ktorý túto požiadavku zahrnie do návrhu zmeny ústavy. "Pripravili sme pozmeňujúci návrh, ktorý sa bude týkať žien, ktoré majú deti. Môže to vyvolať búrku nevôle, veľký pozor sme si dali na formuláciu, aby to nebolo o tom, že výhody bude mať aj človek, ktorý má štyri päť detí a nevychová ich," povedal Fico s tým, že ich návrh má byť cielený na ženy, ktoré sa o deti postarajú a vychovajú ich. 

Šéf Smeru dodal, že už majú pripravené aj paragrafové znenie, ktoré podľa neho uspokojí všetkých. "Štát podporuje rodinu a rodičovstvo primeraným znížením maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe. Podrobnosti stanoví zákon," citoval Fico. 

Matovič to nepodporí

Igor Matovič však v reakcii pre HNonline tvrdí, že Ficov návrh je nedostatočný. "Na jednej strane ma teší, že s tým prišli, bola to predsalen naša podmienka, na druhú stranu takýto okresaný návrh nemôžeme podporiť," tvrdí líder Obyčajných ľudí. Ten Smeru vyčíta, že podmienka zníženia veku pre matky má byť naformulovaná veľmi vágne a konkrétne podmienky má určiť len obyčajný zákon.

Ten zároveň Smer kritizuje  za to, že s nimi na túto tému nikto tri mesiace nerokoval a aj potom im prišla len jedna správa. "Takto seriózna spolupráca nevyzerá dodal.

Poslanci OĽaNo teda podľa Matoviča takýto návrh nepodporia. "Aj tak už majú tajnú dohodu s fašistami, čiže si myslím, že budú mať dosť hlasov," uzavrel. 

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:40