StoryEditor

Pri Sliači sa zrútilo vojenské lietadlo, príčinou pádu bolo zlyhanie motora

10.10.2018, 14:29
Autor:
klklTASRTASR
Piloti nehodu prežili, stihli sa katapultovať.

Medzi Sliačom a Kováčovou sa dnes približne o 14:15 zrútilo cvičné vojenské lietadlo Albatros L-39.

Príčinou pádu lietadla v katastri mesta Sliač bola technická chyba, a to zlyhanie motora. Dvojčlenná posádka sa katapultovala, nie je v ohrození života. Na brífingu na mieste nehody to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

​​"Predtým, ako lietadlo havarovalo, bolo vidieť dva padáky. Obaja piloti sa zachránili. Lietadlo bolo nasmerované do neobývaného priestoru," povedal Gajdoš. Zároveň doplnil, že bolo zdvihnutá letecká pátracia záchranná služba a do priestoru vyrazila aj komisia odboru štátnej správy na riešenie takýchto udalostí.

Šéf obrany potvrdil, že lietadlo sa bude nahradzovať a výcvik pilotov sa bude musieť riešiť aj niekde inde. "Výcvik týchto pilotov bude zabezpečený," uzavrel. 

Vo vyjadrení pre HNonline minister priznal, že je "nesmierne rád, že neprišlo k stratám na ľudských životoch." Minister dodal, že boli okamžite prevezení do nemocnice na pozorovanie.

"Máme správy o tom, že sú po lekárskom vyšetrení a budú, možno už aj sú prepustení z nemocnice," upresnil veliteľ Vzdušných síl OS SR genmjr. Ľubomír Svoboda.

Vypovedal motor

Zároveň upresnil okolnosti nehody. "Lietadlo vykonávalo štandardný výcvikový let, nachádzalo sa v poslednej fáze letu. v tejto fáze došlo zo zatiaľ nezistených príčin k vysadeniu motora," povedal pre HNonline a vyzdvihol prácu pilotov, ktorí podľa neho konali rýchlo a správne.

Toto vyzdvihol aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniel Zmeko. "Chcel by som poďakovať všetkým zúčastneným, najmä našim pilotom, ktorí situáciu zvládli a lietadlo naviedli do neobývanej oblasti."

Lietadlo L-39 Albatros

Jednomotorové prúdové dvojmiestne podzvukové ľahké cvičné lietadlo L-39 Albatros československej výroby s leteckým dvojprúdovým motorom AI-25W (TL). Lietadlo je celokovovej konštrukcie, dolnoplošník s lichobežníkovým krídlom, tandemovým usporiadaním kabíny posádky a so zaťahovacím trojbodovým podvozkom čelového typu.

Svojimi vlastnosťami lietadlo umožňuje vykonávať základný výcvik vojenských pilotov, ich zdokonaľovanie sa v technike pilotáže vo dne aj v noci, a to ako v jednoduchých, tak aj v zložitých poveternostných podmienkach.

S lietadlom L-39 tiež možno uskutočňovať nácvik bojových prvkov pri dobrej viditeľnosti a, predovšetkým, nácvik bojových situácií, na čo slúži výzbroj lietadla. Výzbroj umožňuje mierenú paľbu neriadenými raketami na pozemné ciele v zostupnom lete, simuláciu odpálenia samonavádzacích rakiet pri vzdušnom boji s možnosťou kontroly zásahov, mierené bombardovanie a fotostreľbu na vzdušné aj pozemné ciele fotoguľometom.

V československej armáde sa lietadlo používalo v rokoch 1971 – 1992. V Ozbrojených silách (OS) SR sa lietadlá L-39 Albatros po modernizácii na normy ICAO a IFF používajú dodnes.

Letecké nehody na Slovensku

Slovenská armáda zaznamenala v minulosti niekoľkých leteckých nehôd. Napríklad pred tromi rokmi pri nehode armádneho vrtuľníka na východnom Slovensku zahynul pilot.

Bez strát na životoch sa zaobišla letecká nehoda cvičného lietadla L-39 Albatros, ktoré sa 29. októbra 2002 zrútilo pri obci Kalša v okrese Košice-okolie do poľa. Pri leteckej havárii neboli zranené civilné a ani vojenské osoby. Pilot lietadla a inštruktor, obaja príslušníci Armády Maďarskej republiky, sa včas katapultovali a boli prevezení na lekársku prehliadku. Let sa uskutočnil v rámci výcviku.

Krátko na to, 6. novembra 2002 sa pri Spišskej novej vsi zrútili dve stíhačky MiG-29. Jedného z pilotov po katapultovaní asi po piatich hodinách pátrania našli a zachránili. Druhého z pilotov dvoch stíhačiek našli 7. novembra mŕtveho v kokpite. Nehoda sa stala asi 12 kilometrov južne od sídla Spiša smerom na Mlynky v Slovenskom raji.

Vôbec najtragickejšou leteckou katastrofou v novodobej histórii Slovenska bola v roku 2006 havária slovenského vojenského lietadla An-24 na severovýchode Maďarska, pri ktorej zahynulo 42 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-03-18 21:28:16 - Feat.: - Title: Lietadlo Lufthansy núdzovo pristálo na Rodose, v kabíne sa dymilo 03 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu 04 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí 05 - Modified: 2024-03-09 15:27:18 - Feat.: - Title: Piloti počas letu na pol hodinu zaspali. Úrady v Indonézii prípad vyšetrujú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:37