TASR
StoryEditor

"Túto stranu musíme dostať na perifériu." Danko predstavil zákon proti Kotlebovi

10.10.2018, 11:08
Autor:
klkl
Ústavoprávny výbor prerokoval návrh zákona o antisemitizme, ktorý predložil šéf parlamentu a SNS Andrej Danko.

Záznam z rokovania výboru:

Na Slovensku máme bezpochyby problém s antisemitizmom, povedal predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko na stretnutí s predsedom izraelského parlamentu (Knesetu) Julim-Joelom Edelsteinom a predsedom českého Senátu Milanom Štěchom ešte na začiatku leta.

Danko vtedy uviedol, že problém by chcel riešiť novou legislatívou, ktorá proti takýmto prejavom rázne zakročí. 

"Ďakujem vám (Izraelu) za múdre a rozumné zákony, z ktorých sa môžeme na Slovensku učiť a môžeme ich preberať, sú pre nás veľmi inšpirujúce. Obzvlášť si beriem ako svoju úlohu pre slovenskú politiku prijatie jasnej definície antisemitizmu, ktorá bude vychádzať z vašej legislatívy," povedal Danko na spoločnej tlačovej konferencii trojice zmienených politikov v Jeruzaleme.

"Myslím si, že je najvyšší čas na Slovensku potrieť akékoľvek prejavy intolerancie a popierania holokaustu," povedal Danko a priamo ukázal na Kotlebovu  ĽSNS. "Máme problém s politickou stranou ĽSNS," uzavrel. 

Boj proti Kotlebovi

Dnes Danko návrh obhajoval a vysvetľoval na ústavoprávnom výbore. Tu priamo priznal, že jedným z jeho cieľov je odstaviť kotlebovcov. "Ak dnes niekto popieraním holokaustu naháňa politické body, zaslúži si spoločenské odsúdenia a odstavenie na okraj spoločnosti," povedal Danko.

Podľa vlastných slov často v zahraničí čelí situáciám, kedy sa s ním niektorí zahraniční predstavitelia nechcú stretávať, lebo je v parlamente síce legálne zvolená strana, "ale strana, ktorá popiera základné hodnoty."

Danko svoj zámer pomenoval jasne. "Túto stranu musíme dostať na perifériu. som pripravený čeliť aj trestným konaniam," povedal šéf národniarov.

Podpora opozície

​V rozprave vystúpil aj izraelský veľvyslanec na Slovensku Zvi Aviner Vapni ktorý sa poďakoval Dankovi, že predniesol takýto návrh, ktorým sa podľa neho Slovensko vyrovnáva so svojou komplikovanou históriou. 

Podporu Dankovmu návrhu vyjadrili aj opoziční poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Miroslav Beblavý (nezaradený), rovnako ako Peter Kresák z Mosta-Híd. Beblavý však Dankovi pripomenul, že síce bojuje proti ĽS NS, ale koalícii často prechádzajú zmeny ústavných zákonov práve v závislosti od hlasov kotlebovcov.

Reakcia izraelského veľvyslanca

Jediný, kto sa pokúsil o kritiku, bol práve Kotlebov poslanec Rastislav Schlosár. Ten tvrdí, že skôr ako antisemitizmus, by sa mal riešiť antislovakizmus alebo antihungarizmus, či antikresťanstvo, lebo Slovákov, Maďarov a kresťanov je na Slovensku viac ako Židov, ktorý je len pár tisíc. 

"Pánovi poslancovi treba pripomenúť, prečo tu zostalo len tak málo židov. História sa nesmie zopakovať," neodpustil si reakciu izraelský veľvyslanec. 

Obrana kotlebovcov

Kotlebov poslanec chcel od šéfu parlamentu aj to, aby mu uviedol konkrétne príklady, kedy a akými slovami sa jeho poslanci dopustili prejavov antisemitizmu alebo popierania holokaustu. "Prejavy intolerancie, holokaustu alebo zosmiešňovania štátu Izrael sú u vás a vašich sympatizantov na dennej práce," reagoval Danko s tým, že mu môže vyžiadať zvukové záznamy. 

Danko v reakcii pripomenul, že Kotlebovu stranu považuje za riziko aj generálna prokuratúra. "Myslím si, že Generálny prokurátor veľmi dobre vie, prečo podal podnet na zrušenie tej ktorej politickej strany," povedal šéf SNS. 

"Nám sa nebudete smiať do očí. Ak niečo konáte, prihláste sa k zodpovednosti, povedzte svoje názory," dodal Danko a uznal, že ĽS NS používa sofistikovanejší prejav ako v minulosti. "Áno dospeli ste do veľmi sofistikovaného štádia, kedy podsúvate občanom hlúposti."

Za Dankov návrh napokon hlasovali všetci členovia výboru okrem Schlosára. 

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:21