StoryEditor

Gál zvolal mimoriadny brífing. Ostrý štrajk zamestnancov súdov je zažehnaný

09.10.2018, 12:55
Autor:
redred
Od nového roka sa dohodli na zvýšení platov justičných zamestnancov o 24 percent.

Justiční zamestnanci nevstúpia do ostrého štrajku. S ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) dohodli sociálny zmier. Vyhlásil to šéf rezortu po utorkovom rokovaní so zástupcami Odborového zväzu Justície v SR. Od nového roka sa dohodli na zvýšení platov justičných zamestnancov o 24 percent.

Justiční zamestnanci však ostávajú v štrajkovej pohotovosti, kým nedôjde k reálnemu zvýšeniu platov.

"Zamestnanci prijali ponuku, ktorá prišla z ministerstva spravodlivosti, zdala sa im férová. Samozrejme, sú nedôverčiví, preto zostávajú v štrajkovej pohotovosti. Keď to budú mať konečne čierne na bielom a prejaví sa im to na účtoch, vtedy štrajkovú pohotovosť odvoláme," uviedla predsedníčka Odborového zväzu Justície v SR Ingrid Vrkočová.

Gál vysvetlil, že uzatvoriť sociálny zmier sa im podarilo aj vďaka prístupu rezortu financií. "Minister financií prisľúbil, že ešte vie nájsť eurá navyše, sme v kontakte. Záverečný účet zostáva na mne a ministrovi financií. Prísľub ministra financií mi stačí,” vyhlásil Gál.

Od nového roku sa zhruba 4500 zamestnancom v justícii zvýši plat o 24 percent. "Plošne sa navyšuje plat v štátnej službe o desať percent, a my navyšujeme o ďalších 14 percent," doplnil minister.

Podľa Gála je zastabilizovanie justície dlhoročnou snahou odborárov, ako aj vedenia ministerstva spravodlivosti. "Sudcovia vydávajú rozhodnutia, ale všetko ostatné zabezpečujú práve títo zamestnanci v justícii. Musíme predovšetkým zastabilizovať túto štátnu službu v justícii, lebo príliš veľká fluktuácia má za následok aj to, že súdne konania sa môžu predlžovať. Musíme zabezpečiť, aby tí najlepší zostali v systéme," uviedol minister.

Fluktuácia sa začala podľa Vrkočovej prejavovať v posledných troch rokoch a situácia si vyžadovala zásadný krok. "Konečne nám teraz svitla nádej. Ďakujeme, že sa súčasné vedenie ministerstva odhodlalo na tento systémový krok a našlo riešenie, akým spôsobom platy navýšiť tak, aby boli aspoň trochu na úrovni toho, čo si tí zamestnanci vzhľadom na svoju prácu zaslúžia," uviedla Vrkočová.

Ako ďalej doplnila, 24 percent nie je obrovský nárast, vzhľadom na nízke platy zamestnancov justície. Odborári preto pokračujú v práci na zákone o justičnej štátnej službe. Vrkočová tiež potvrdila, že hoci je štrajk zažehnaný, pokračujú v konštruktívnom dialógu s rezortom spravodlivosti.

Justiční zamestnanci plánovali vstúpiť do ostrého neobmedzeného štrajku v priebehu októbra.

01 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely 02 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 03 - Modified: 2023-10-20 11:10:03 - Feat.: - Title: Príde po Bírešovi, podnikal s nábytkom a musí vyriešiť ceny potravín. Kto je nádejný minister Takáč zo Smeru? 04 - Modified: 2023-10-09 06:00:40 - Feat.: - Title: Prezidentský palác môže ovplyvniť kreovanie novej vlády. Zuzana Čaputová má v rukáve tajný tromf 05 - Modified: 2023-05-23 08:07:22 - Feat.: - Title: V Rijáde rokuje ruský minister vnútra, na ktorého Západ uvalil sankcie. Len dni po Zelenského prejave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:33